Tohuvapohus sünnivad ainulaadsed kasetohutooted

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tohuvapohu perenaise Virge Taurafeldti esimesena meisterdatud kasetohust käekott on palju tähelepanu pälvinud.
Tohuvapohu perenaise Virge Taurafeldti esimesena meisterdatud kasetohust käekott on palju tähelepanu pälvinud. Foto: Teele Üprus

Kui Virge Taurafeldt sai 25 aastat tagasi soolaleivakingiks kaks kasetohust soolatopsi, hakkasid need tasapisi tema elus nõnda olulist rolli mängima, et nüüd on tal juba kolm aastat oma ettevõte Tohuvapohu.

Ühel hetkel mõtles Virge, et tahaks oma kodusesse majapidamisse veel mõningaid kasetohutooteid ja asus neid otsima. Mida aga polnud, olid otsitud tooted. Nii tuligi naisel ise asi ette võtta. Seda enam, et teatud eluhetkel oli ta ilma tööta jäänud.

Ta tegi äriplaani ning sai ka töötukassalt peaaegu 60 000 krooni toetust. Aastake enne seda õppis ta tehnika selgeks, seetõttu oli lihtsam alustada. Esimese asjana meisterdas Virge omale suvekoti, mis, uskuge või mitte, teenib teda siiani. Järelikult on kasetoht vastupidav materjal. “Kasetoht võimaldab üldse väga palju, see on pehme ja painduv, igasugu vigureid on võimalik sellega teha,” särab Virge. Et seda aga puult kätte saada, peab jällegi tarkusi olema. Toht on kaselt kõige paremini eemaldatav kevadel pärast seda, kui kasemahla enam ei jookse, ja siis kuni jaanipäevani välja. Virge korjab seda langetatud puudelt ja teinekord palub ka puid tellides jämedamaid ja ilusamaid pakke.

Kui toht juba käes, õlitab naine selle ära ja paneb pakkidena üksteise otsa, servadele läheb raskus peale, et otsad krussi ei tõmbuks.

Peale kasetohutööde teeb Virge rahvariidevöösid, kaltsuvaipasid ning tellimustöödena lapitekke ja lambavillatekke. Ta unistab ka nahatööde tegemisest. Mõneti on tema mitmekesisest tööampluaast sündinud Tohuvapohu nimigi. Kui äriplaani kirjutades tuli ettevõttele nimi mõelda, olid kogu perel juba kõhud tühjad ja soov üks nimi kärmelt ära panna. Seepeale ütles Virge mees, et pane sinna üks tohuvabohu praegu. “Siis käis kõigil klõps ära, et täitsa õige nimi,” on naine siiani väga rahul.

Oma toodangut müüb Virge peamiselt interneti teel ja laatadel. Kodulehe kaudu tuleb põhiliselt just kasetohutellimusi. Info liigub ka suust suhu ja isegi keskkonnaministeerium on Virgele tellimuse teinud.

Toodete valik on üsna lai, nii võib huviline endale soetada kasetohust viisud, käekoti, hapukooretopsi, mis muide on eriti minev kaup, hoiupurgid ja isegi kalamehekoti, mille üks kalamees naiselt tellis, kuna kasetoht olevat hea materjal, sest talvel ei külmu kala selles ära ja suvel ei lähe hapuks.

Niimoodi klientide käest Virge Taurafeldt ideid ammutabki, nõnda sündis ka hapukooretops, kui üks naine tuli kord laadal küsima midagi, millesse oleks sobilik hapukoorepakk sisse panna.

Ettevõtlusega võib Roela piirkond ka peale Tohuvapohu hiilata, näiteks samas alevikus tegeleb mahemesindusega Taali Mesila ja lähedalasuvas Puka külas lammaste aretusega Rehekivi OÜ.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles