Moskva ärimees muutus Eestimaal mõisat müües saksa aadlikuks

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänini säilinud Arkna mõisa ebasümmeetrilise fassaadiga historistliku peahoone lasi ehitada Julius von Schubert aastatel 1877-1879.
Tänini säilinud Arkna mõisa ebasümmeetrilise fassaadiga historistliku peahoone lasi ehitada Julius von Schubert aastatel 1877-1879. Foto: Arvet Mägi

Moskva ärimees, kes tänavu kevadel müüs Rakvere vallas asuva laguneva Arkna mõisakompleksi siinmail tegutsevale ettevõttele, kirjutas ostu-müügitehingule alla varasema venepärase perekonna­nime asemel von Schubert.


Vene ärimehel pole aga Schubertite aadlidünastiaga, kellele mõis kuulus alates 1875. aastast kuni võõrandamiseni aastal 1919, midagi ühist.

Isehakanud saksa aadlikult ostis Arkna mõisakompleksi osaühing Värvikeskuste Grupp. Äriühingu juhataja Olle Saare rääkis, et alguses peeti läbirääkimisi Moskva ärimehe siinse ettevõtte juhataja Igor Savenkoviga. Kohtuti ka ettevõtte omanikuga, kes kandis venepärast perekonnanime. Ostu-müügitehingule aga kirjutas mees alla von Schubertina.

Aga see ei ole veel kõik. Tehingule andis värvi asjaolu, et Igor Savenkovi auto alt Tallinnas leiti tänavu 31. mail pomm. Mees jäi ellu just tänu lõhkeseadeldise õigeaegsele avastamisele.

Ajaloolise väärtusega Arkna mõisakompleksi omanikuvahetus oli mokka mööda Rakvere vallavõimudele. Vallavalitsuse konsultant Ülo Niisuke selgitas, et Vene kapitali hallata olnud mõis pidevalt lagunes. Lõpuks hakati seda rüüstama. Niisuke tõi näite, et peahoonest lõigati välja radiaatorid.

Rakvere vald tegi omanikule viie aasta jooksul mitu ettekirjutust, kuid asi ei paranenud. Lõpuks sai omavalitsuse mõõt täis ja tänavu esitati omanikule ultimaatum, et kui hoonete lagunemine jätkub, taotleb vald mõisakompleksi taasriigistamist.

Niisukese sõnul kuulub mõiskompleksi üle kümne haruldase rajatise. Näiteks tõi ta vesiveski ja jääkeldri. Valla esindaja avaldas lootust, et uue omaniku tulekuga puhkeb mõis õitsele ja pakub peagi silmailu nii turistidele kui ka kohalikele. Niisuke kiitis uue omaniku esindajat Olle Saaret. “Väga asjalik mees,” sõnas ta.

Teisipäeval istusid Olle Saare ja Ülo Niisuke Lääne-Viru maavalitsuses, kus arutati maakonna turismi arengukava aastateks 2014–2020. Eesmärk oli saada Arkna mõiskompleks arengukavva.

Niisukese sõnul mõis arengukavva pannakse. Ees seisavad veel kohtumised Rakvere linna esindajatega, et arutada koostöövõimalusi.

Värvikeskuste Grupp OÜ juhataja Olle Saare ütles, et tulevikus soovitakse mõisakompleksis hakata tootma ja müüma tervislikku toitu nii kehale kui ka hingele.

Saare tunnistas, et märkimisväärseid investeeringuid veel tehtud pole. Mõisa laguneva peahoone aknad ja uksed on seadusest tulenevalt suletud, samuti puhastati mõisaparki.

Et mõisakompleks on muinsuskaitse all, siis vajab seal tegutsemine tavapärasest suuremat paberimajandust. Saare sõnul ongi kompleksi renoveerimine projekteerimise tasandil. Projektide valmimise järel saab rääkida investeeringute suurusest.

Renoveerimistöödega alustatakse kahe lähema aasta jooksul.

Saare sõnul ettevõte mõisakompleksi paljudest hoonetest üldpindalaga 50 000 ruutmeetrit omal jõul üle ei käi. Seepärast taotletakse toetusi mitmest fondist. Samuti ollakse huvitatud Arkna mõisa kohta käivast infost või sealt pärit esemetest.  Teavet saab jagada meiliaadressil info@arkna.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles