Lumi tuli maha ja valgeks läks maa

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljasõidud olid eilse esimese lumega paratamatud, Põhjakeskuse juures nautis lund rollerijuht, puksiiriauto kütusepaak oli juba lõunaks tühi ja lumesahkagi oli eile näha.
Väljasõidud olid eilse esimese lumega paratamatud, Põhjakeskuse juures nautis lund rollerijuht, puksiiriauto kütusepaak oli juba lõunaks tühi ja lumesahkagi oli eile näha. Foto: Aarne Mäe

Kas te teate, mitu avariid eile Lääne-Virumaal esimese lumega oli? Politsei andmetel kõigest kaks. Ja seda ajal, mil esimene lumi korra­ldas Eesti mitmes paigas suisa romuralli.

Hommikul vaatas Ida päästekeskuse pressiesindaja toimetuse palvel väljakutsete lehele ja esimene avarii oli kohe varnast võtta – Tapalt välja sõites põrutas mikrobuss kraavi.

Lisaks mikrobussi kraavisõidule registreeris politsei maakonnas veel ühe liiklusõnnetuse. Kadrina vallas Vohnja külas põrkasid kokku sõiduauto ja veoauto.

Sõiduautot juhtinud 32aastane mees sai vigastada ja kiirabi viis ta haiglasse.

Eks oli ka kergemaid plekimõlkimisi, mis päästeteenistuse või politsei sekkumist ei vajanud.

Paraja katsumuse osaliseks said need sohvrid, kelle sõidukil veel suverehvid all. Politsei suisa manitses meedia vahendusel inimesi, et suverehvidega sõiduk tuleks koju jätta.

Rakvere teatrimäel oli mitmel sohvril tegemist, et mäest üles saada. Politsei oli sunnitud seal olukorral silma peal hoidma, et vajadusel liiklust korraldada või koguni mõnda sõidukit lükata.

Rakvere linnavalitsuse teatel alustas AS Eesti Teed soolapuistamise ja lumelükkamisega juba hommikul. Lõuna paiku mindi libedustõrjega teisele ringile.

Vajalikku ettevaatlikkust ilmutasid ka jalakäijad. Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla ütles, et traumapunkti töökoormus pole tavapärasega võrreldes kasvanud.

Ida prefektuuri liiklusjärelevalve talituse juhi Alvar Ottokari sõnul tuleb mõelda sõidukitele naastrehvide alla panemisele. “Talvise ilma saabudes sagenevad liiklusõnnetused, mille põhjuseks on juhtide suutmatus teeoludega kohaneda,” ütles ta. “Kaasliiklejate elu ja tervise huvides tuleb sõidukitel kasutada talverehve ning olla teedel äärmiselt ettevaatlik.”

Vanarahvatarkuse järgi peaks esimene lumi kaduma. Aga millal? Sünoptikute ennustusel jääb see lumi tükiks ajaks maha, sest ilm püsib väga jahedana veel vähemalt järgmise nädala keskpaigani. Mahedamaks võib ilm muutuda kolmapäeval või alles reedel. Järgmise nädala lõpuks peaks esimene lumi sünoptikute prognoosi kohaselt läinud olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles