Arhitektid püüdsid tabada Lahemaa miljööväärtust

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Akupunktuur”
“Akupunktuur” Foto: eskiis

Keskkonnaameti ja Eesti Arhitektide Liidu korraldatud arhitektuurivõistlusele “21. sajandi kodu Lahemaal”, mille raames otsiti tänapäevase eesti maakodu eskiislahendusi lähtuvalt Lahemaa ja Eesti külaarhitektuuri ruumilistest ja kultuurilistest eripäradest, laekus tähtajaks 28 ideekavandit.

Žürii otsustas välja anda neli võrdset peapreemiat, igaüks 2300 eurot, ideekavanditele märgusõnadega “Adaptsioon”, mille autorid on Olavi Kukk, Kristjan Tõlk ja Heleriin Vaher, “Akupunktuur”, autorid Lidia Zarudnaja, Martin Noorväli ja Urmas Paul, “Ranna-Niidu”, ­autor Mikk Mutso, ning “Sirmik”, autorid Maarja Elm ja Sten Ader.

Kaks võrdset eripreemiat, mõlemad 1640 eurot, otsustati anda ideekavanditele märgusõnadega “Greg”, mille autorid on Eve Komp ja Artur Staškevitš, ning “Potjomkin”, autor Johan Tali.

Žürii esimees, Eesti Arhitektide Liidu esimees Peeter Pere: “Võistluse eesmärk sai täidetud – pakkuda inspireerivat eeskuju elanikele ja avardada nii ametkondade kui ka tellijate arusaama traditsioonide interpreteerimise võimalustest praeguse arhitektuurimõtte kontekstis. Võistluse tegelik efekt selgub tulevikus, kui valmivad võistlustööde ideedest kantud esimesed ehitised.”

Lisaks žürii jagatud preemiatele tunnustasid võistlustöid ka konkursi koostööpartnerid – Kuusalu vald, Vihula vald, Eesti Puitmajaliit, Eesti Paeliit, muinsuskaitseamet, Eesti Vabaõhumuuseum, Säästva Renoveerimise Infokeskus, Eesti kunstiakadeemia, Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ja Eesti maaülikool.

Arhitektuurivõistlus “21. ­sajandi kodu Lahemaal” algas 3. mail ja lõppes 17. septembril. Võistluse preemiafond on 12 480 eurot.

Konkursile kvalifitseerunud võistlustöödega on võimalik tutvuda kuni 10. novembrini Lahemaa looduskeskuses Palmses ning alates 10. novembrist Tallinnas arhitektuurimuuseumis.

Võistluse korraldas keskkonnaamet koostöös Eesti Arhitektide Liiduga.

Rahastavad SA Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles