Juhtkiri: Eesti laste elu netis

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interneti kasutamine on laste seas laialt levinud.
Interneti kasutamine on laste seas laialt levinud. Foto: Reuters

Projekt “EU Kids Online” uuris, kui tihti on 11–16aastased enda puhul täheldanud interneti liigkasutamise märke, nagu näiteks interneti pärast koolitööde tegemata jätmist, vähest pere ja sõpradega suhtlemist või edutuid katseid oma internetis surfamist vähendada.

Kõige sagedamini tunnistavad lapsed, et nad on leidnud end internetis surfamas ka siis, kui nad tegelikult ei ole sellest huvitatud – seda väitis 42 protsenti Euroopa lastest. Küsitletutest 17 protsenti on olnud interneti pärast söömata või magamata.

Eesti lapsed on interneti liigkasutamises Euroo­pas esikohal: peaagu pooled küsitletutest ehk 49 protsenti on enda puhul täheldanud vähemalt üht ülemäärasele kasutusele viitavat tunnust. Itaalias on see näitaja 17 protsenti, Euroopa keskmine on 28 protsenti.

Samas ei leidu Eestis lapsi, kel esineks korraga kõik viis liigkasutusele osutavat märki. Eesti laste esikoht tuleneb eelkõige sellest, et 30 protsenti neist väidab end olevat netis surfanud ka siis, kui polegi sellest tegelikult huvitatud, mis võib viidata alternatiivsete tegevuste või huvide puudumisele.

Sageli juba lasteaias käivad lapsed manguvad vanemate arvutite taha, et seal mõnda mängu mängida, ja vahel kujunebki peres arvutist vaikselt poole kohaga lapsehoidja.

Tekib küsimus, kas Eesti lapsed enam teavad, mida tähendab puu otsa ronimine, onni ehitamine ja liivakastis augu kaevamine. Seda päris elus, mitte mõnes arvutimängus.

Nutitelefonid teevad seda, et tänaval astudeski ei saa nad enam ümbrust jälgida, vaid peavad pidevalt võrgus olema.

Samas on ju tore, et lapsed on targad ja teavad varakult väga palju, aga kas nad peaksid ikka kõiketeadjad olema sel ajal, kui võiksid alles autode või nukkudega mängida.

Eks see ole vanemate roll ka suunata lapsi päris elus omale hobi või harrastust leidma. Võimalusi ju on.

Aga olulisim on tasakaal. Ajal, mil ka koolitööde tegemiseks on internetist materjalide ja info otsimine möödapääsmatu, on igati loogiline, et seal oldud aeg näitab suurenemistendentsi. Päris elu ja tegevused peaks sinna kõrvale samuti mahtuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles