Veel üks ohver: ka Salla postkontor paneb uksed kinni

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salla postkontori juhataja Ene Harilo.
Salla postkontori juhataja Ene Harilo. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Kuigi mõni nädal tagasi ütles Eesti Posti juhatuse liige Aavo Kokk, et Salla postkontorit ei suleta, vaid lühendatakse selle tööaega, pannakse postkontor ilmselt siiski 1. juulist kinni.


Eesti Posti pressiesindaja Inge Suderi sõnul oldi veel hiljuti tõesti seisukohal, et Salla postkontor jääb avatuks.

"Postivõrgu reorganiseerimine on pidev protsess, nimetatud postkontori sulgemise otsus on väga värske," ütles ta, kinnitades, et otsus tehti pärast põhjalikke kalkulatsioone.

"Teenuseid selles postkontoris osutatakse minimaalselt ja postiasutus töötab kahjumiga," väitis Inge Suder.

Salla ning ümberkaudsete külade inimesed peavad aga postkontorit väga oluliseks ja kogusid selle tegevuse jätkamise toetuseks ligi 150 allkirja.

Salla mees Hando Kuntro sõnas, et postkontori kadumine teeks teda kurvaks.

"Mina ise käin seal elektriarveid maksmas, aeg-ajalt on ümbrikku ja marki vaja. Tähtsam on aga ehk see, et sinna saab saata postipakke," põhjendas ta.

Inimeste jaoks vajalik

Postkontori eeliseks on seegi, et SEBi kliendid saavad seal postipanga kaudu sularaha välja võtta.

Salla elanikud on kurtnud, et sularahata on raske toime tulla, sest seda läheb vaja nii kohapealses kaupluses kui bussisõiduks.

Kohalik elanik, harrastuse korras aiandusega tegelev Arvo Pello ütles, et ostab postkontorist näiteks seemneid, mida Salla kaupluses ei müüda.

Osaliselt maksab ta seal ka arveid.

Salla postkontori klienditeenindaja Ene Harilo sõnul on ta koondamisteate kätte saanud, kuid pärast kõnesid erinevatele ülemustele, pärimisi äkilise meelemuutuse kohta ja selgitamist, kui vajalik postiasutus on, lubati otsus sulgemise kohta veel kord üle vaadata.

Postkontoris käib inimesi palju ning mitte ainult Sallast, vaid ka ümberkaudsetest küladest.

Üheks enam nõutud teenuseks on kaubamüük, kevadel küsitakse eriti seemneid.

Samuti käiakse usinalt postkontoris postipakkidel järel, sest kui kirjakandja paki koju viiks, tuleks selle eest tasuda kuuekümnekroonist kilohinda.

Eesti Posti juhid aga põhjendavad sulgemisvajadust sellega, et tegemist ei ole sotsiaalasutusega, mis peab kahjumit tootvaid postipunkte käigus hoidma, rääkis klienditeenindaja.

"Mingi inimlik suhtumine võiks ju ikka ka olla, elu maal on hoopis teistsugune kui linnas," leidis naine.

Ta ei usu, et ettevõte peab Salla postkontori pidamisele peale maksma, sest kaubamüük annab päris korraliku käibe.

Ruumide eest nende omanik OÜ Isotalo üüri ei küsi ja nii tasub Eesti Post vaid elektri eest, mis on umbes sada krooni kuus, ning maksab palgaraha.

Teeb nõutuks

Rakke vallavanem Andrus Blok ütles, et teda teeb postkontori sulgemiskava pahaseks.

"Riigi poolt pakutav avalik teenus järjest kaugeneb inimestest, nii sureb elu maapiirkonnas välja. Mõnest kaugemast külast, näiteks Kaaverest ja Koilast, kus inimesed ometi ka elavad, on lähimasse postkontorisse Rakkes paarkümmend kilomeetrit maad," rääkis Blok .

Eesti Posti pressiesindaja Inge Suderi kinnitusel pole inimestel muretsemiseks põhjust.

"Me teeme kõik endast oleneva, et post kohale jõuaks ning inimesed teenused kätte saaks. Võimalik variant postiteenuste osutamiseks on motokanne. Postiteenuste osutamine motokande vahendusel on kliendile mugav, sest teenust osutatakse tema elu- või asukohas," sõnas Inge Suder.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles