Eestlane tahab pühadeks valgeid mune

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toolse jaanulinnufarm saab pühadeks välja panna munadest näituse, sest seal kasvatatakse nii jaanalinde, vutte, emusid ja hanesid.
Toolse jaanulinnufarm saab pühadeks välja panna munadest näituse, sest seal kasvatatakse nii jaanalinde, vutte, emusid ja hanesid. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lihavõttepühadeks on kaupmehed muretsenud tavapärasest enam valgeid kanamune, sest nende järele on väga suur nõudlus.


Mitu ettevõtjat rääkisid, et nagu igal kevadel, on ka tänavu lihavõttepühade eel oluliselt tõusnud valgete kanamunade müük.



Suurärimees Oleg Grossi sõnul on AS OG Elektra valgete kanamunade suure nõudlusega arvestanud ning varunud pühadeperioodiks 500 000 valget muna, et klientide nõudmised saaksid täidetud. "Kõik on Talleggi munad," lausus ta.


Gross ütles, et pühade lähenedes on valgete munade hind oluliselt tõusnud ning need on pruunidest kallimad.

Ka ASi Helter-R tegevjuht Kalev Kivipalu lausus, et juba praegu on valgetel munadel kõvasti minekut. "See on igakevadine asi, sest eesti inimene tahab ikka mune värvida," kõneles ta.

Altja kõrtsis saavad kõik külastajad reedest pühapäevani kohapeal kanamune värvida ja lastel on võimalik joonistada pühadeteemalisi pilte.

Altja kõrts pakub pühade puhul ka traditsioonilisi lihavõtteroogasid: menüüsse lisatakse näiteks köömnetega sõir setu moodi, ulukilihamaitselised hakkpallid vutimunaga, urvapuder, härjasilmad, soolakurk ja kohupiima-riivõuna magustoit rukkileivaga.

Pühadetoidud, nagu kevadine kanasalat vutimunade ja tzatziki'ga või täidetud munad salatipadjal aioli kastmega, on samuti Turuplatzi sohvabaari menüüs.

Pihlaka kondiitriäris on töötajate sõnul väga nõutud spetsiaalne kohupiimatort, mis sisaldab kompotiõunu, rosinaid ja metspähkleid.

Toolse jaanalinnufarmi perenaine Sirje-Tiiu Kivilo sõnul on enne pühi tuntud huvi jaanalinnumunade vastu, kuid neid ei ole olnud soovijatele kahjuks veel pakkuda, sest jaanalinnud praegu ei mune.

Küll aga on soovijad saanud osta emumuna, mis kaalub umbes 700 grammi ning on värvuselt rõõmsalt roheline.

Kivilo sõnul pakub jaanalinnufarm külastajatele spetsiaalset programmi, mille üks osa on meisterdamine ja munade värvimine. Muidugi tutvutakse ka lindude, nende eluviisi, sulgede ja munadega.

Kivilo soovitab värvida mune looduslike vahenditega. "Näiteks hibiski õied on väga tänuväärsed. Kui ainult hibiski­õitega mune värvida, jäävad need sinised nagu kuldnokamunad. Punane sibulakoor koos kaselehtedega teeb munad rohelise-punasekirjuks," tõi ta näiteid.

Meeleoluka kevadpühade pärja saab teha ükskõik millest.

"Mina kasutasin kaseoksi, mis keerata korviks või siis pärjaks ning traadiga kinni siduda. Kui jõulude ajal on kombeks panna pärgasid ukse peale, siis keegi ei keela seda ka lihavõtete ajal teha. Pärjale saab pärast liimipüstoliga peale liimida igasuguseid tibukesi, sulekesi ja munakoorekesi," rääkis Kivilo.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles