Juhtkiri: Müra pole muusika

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vali muusika häirib. Illustreeriv foto.
Vali muusika häirib. Illustreeriv foto. Foto: .

Täna on rahvusvaheline müra teadvus­tamise päev. Liiklusmüra, tehasemüra, infomüra ... Liiga vali, häiriv, väsitav, ebameeldiv ...


Ilmselt on igaühe kõrvad tundnud tümi­tavaid lööke, mille allikaks on naaberkorte­rist või akna all parkivast sõidukist mürtsuv helilaviin, mida on palju muusikaks nimetada. Või pidanud kuulama pühapäeva varahommikul tuure üles võtva sae häält. Või siis talunud hoopis varesekisa.



Teaduslikult väljendudes on müra eri sa­geduse ja intensiivsusega helivõngete kogum. Ning kui helitugevus või sagedus ületab teatud piiri, kahjustab see organismi.



Karistusseadustiku kohaselt on normatiive ületava müra eest ette näh­tud rahalised trahvid. Mürakaebusi saab teha iga ko­danik tervisekaitseinspektsioonile. Tõsi, see eeldab avalduse põhjalikku vormistamist. Viimastel aasta­tel on tervisekaitseinspekt­sioon saanud üle saja märgukirja aastas.

Oleme harjunud ja leppinud müraga, ehk muutunud tea­tud piirini koguni immuunseks. Ja kui äkitselt peaks tulema vaikus, siis teeks see kõr­vadele haiget. Ja nii me krutime autoraa­diot, vajutame mängima teleri, paneme täna­val liikudes klapid kõrva - et olla turvalises taustamüras.

Kui mõnel meist mürast küllalt saab, otsib ta lahenduse maale kolides, kus taustaks hoopis teised hääled ning kulgemise rütm.

Müra on paratamatu, kuid teaduse ja tehnika areng ning tihenev liiklus suurendavad nõudlust uute lahenduste järele ka müra valdkonnas.

Ja kui otsida mürale alternatiive ning põgenemisvõimalusi, siis võiks kas või mõne päeva pärast, pühapäeva varahommikul tulla Rakvere teatri juurde, et koos harrastusornitoloog Peep Veedlaga pargis linde kuulata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles