Häkker hoiatas e-valimiste eest

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häkker Harri Hurst
Häkker Harri Hurst Foto: Meelis Meilbaum

Reedel Lääne-Viru keskraamatukogus loengut pidanud USAs elav soome päritolu internetiturvalisuse spetsialist ja häkker Harri Hurst hoiatas e-valimiste puuduliku turvalisuse eest.


“Interneti ja arvutite turvalisuse spetsialistina pean tegutsema ning mõtlema häkkerina. Mul ei ole poliitilisi huvisid, minu huviks on turvalisus,” rääkis Hurst oma ettekande “Valitsusi saab vahetada nii kuulide kui valimissedelitega” alustuseks.

Ettekandes peatus ta USA näidetel, et tuua välja e-hääletamise ohud. Tema sõnul on enamik USA osariike tänaseks loobunud e-valimistest, ka Soome ja Holland loobusid sellest 2007. aastal, kuid Norra ja Eesti tegelevad e-valimiste arendamisega edasi.

Eesti e-valimiste süsteemi puudutas Hurst alles siis, kui seda temalt loengu lõpus küsiti. Ta tunnistas, et teab Eesti e-valimiste süsteemist väga vähe, sest selle kohta on vähe infot. Ka ei ole võimaldatud seda kolmandatel sõltumatutel ekspertidel testida.

“Isegi siis, kui mõelda välja perfektne ja turvaline e-valimiste tarkvara, on sellest vähe kasu, sest internet ise ei ole turvaline,” väitis Harri Hurst.

Läänevirulaste kohtumise Harri Hurstiga korraldas keskerakondliku taustaga MTÜ Ausad Valimised, mille juhatuse liige Siret Kotka ka esinejat esitles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles