Siret Kotka: Atonen, käed eemale Triigi küla postkontorist!

Siret Kotka
, MTÜ Triigi Mõis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka
Siret Kotka Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

See oli ühel kaunil hommikul, mis kahjuks muutus üp­ris kiiresti masendavaks pärast seda, kui lugesime Trii­gi elanikega Virumaa Teatajast, et meie küla postkontor suletakse juulikuu esimesest päevast.


Asja tegi veelgi "huvitavamaks", et postkontori töötajad said oma töökaotusest alles ajalehe vahendusel teada. Kas see on siis normaalne käitumine?

Kas nii jultunult ja südametult käitubki Eesti Post oma töötajatega?

Riiklik postiettevõte peaks ometigi mõistma, et ta kuulub Eesti rahvale, ehk siis sisuliselt igale Eesti vabariigi kodanikule. AS Eesti Post riigiettevõttena kannab teistsuguseid eesmärke ja ideed kui ükskõik milline eraettevõte.

Vahe on selles, et kui eraettevõte mõtleb üksnes kasumile, siis riigiettevõte peab peale kasumi mõtlema ka inimeste heaolule.

Oluline postkontor
Ka külaelanike arvamust ei küsinud keegi ja veel vähem on keegi meile selgitanud sulgemisotsuse põh­just. Siinkohal tuleks rõhutada, et tegelikult ei küsitud ka ümberkaudsete külaelanike arvamust, sest Triigi postkontor katab märksa laiemat piirkonda, kui seda on Triigi küla.

Triigi postkontoris käivad inimesed teistestki küladest, nagu näiteks Avispea, Eipri, Pudivere jne.

Eraldi teema on külapostkon­tori juures veel ka eakamad inimesed, kes on harjunud seal käi­ma. Postkontor on omamoodi sotsiaalkeskus. Seal räägitakse juttu, vahetatakse uudiseid ja muljetakse niisama. Ühesõnaga sotsia­liseerutakse. Samas müüakse ka erinevaid tooteid.

Vanema inimese jaoks on Triigi poodi minek tõsine ettevõtmine ja lihtsam on asjad postkontoris korda ajada. Seega on postkontori allesjäämine meie küla jaoks ülimalt tähtis ja seda mitme kandi pealt.

Vale poliitika
Kas praegune valitsuse poliitika on kogukonnad hävitada?

Valitsusele alluva Eesti Posti nõu­kogu reformierakondlasest esimees Meelis Atonen võiks ükskord ometi aru saada, et postkon­torite sulgemine on maapiirkondades samm kogukondliku elu hä­vitamise suunas.

Kuigi ta võib-olla ei tea, kuidas maal ela­takse, siis jätku ometi kord maa­inimesed rahule. Me ei ole kat­sejänesed, kelle peal võib teha mida tahes. Külad kannatavad meil niigi.

Miks asja veelgi raskemaks teha?
Kui mina töötasin kaks aastat tagasi majandusministeeriumis, siis tollane majandusminister Edgar Savisaar mitte ei sulge­nud postkontoreid, vaid hoopis avas, sest ta sai aru postkontorite sotsiaalsest mõõtmest maakohtades.

Paraku on lood aga sellised, et kui reformierakond näeb vaid numbreid, siis keskerakond paneb tähele ka inimesi nende numbrite taga. See lihtne lause selgitabki, miks Eesti riik on hetkel nii sügavas kriisis ja miks teda ei ole suudetud sealt välja tuua. Poliitika on vale!

Reformierakondlik Ansipi valitsus on võtnud suuna postkontoreid, koole ja lasteaedu kinni panna, selle asemel, et neid renoveerida ja avada. Reformierakonna poolt kontrollitav ja juhitav Eesti Post läheb lihtsama vastupanu teed, sest rahva heaolu neid ei huvita.

Kui tõesti on lood peaminister Ansipi saamatu riigijuhtimise tõttu nii hullud, et postkontoreid peab järjest sulgema, tuleks allesolevate postkontorite seas teha valik, mis seisneks selles, et postkontoreid võiks sulgeda eelkõige linnades, kus inimestel on rohkem väljavaateid, aga kindlasti mitte maakohtades, kus postkontor tähendab inimeste jaoks märkimisväärselt enamat kui lihtsalt majake, kust on võimalik kirju ja pensionit kätte saada.

Seda viimast ka tegelikult enam mitte tänu Ansipi ja sotsiaalministri "õnnestunud" koostööle.

Kogume allkirju
Aga me ei anna alla! Alustasime allkirjade kogumist ning tänaseks on meil koos ligi 250 allkirja, et Triigi postkontorit ei suletaks.

MTÜ Triigi Mõis saatis Triigi küla esindajana kirja Eesti vabariigi presidendile Toomas Hendrik Ilvesele, peaminister Andrus Ansipile ja Eesti Posti nõukogu esimehele Meelis Ato­nenile, milles soovime kokkusaa­mist, et veel kord selgitada Triigi küla postkontori allesjätmise vajadust ning anda üle külainimeste antud allkirjad Triigi postkontori sulgemise vastu.

Tahtejõudu võitlemiseks meil on küllaga. Nii et, härra Ato­nen, käed eemale meie Triigi küla postkontorist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles