Helle Komp: Raskel ajal tehke läbimõeldud otsuseid

, Nordea Panga Rakvere kontori juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helle Komp.
Helle Komp. Foto: Teet Suur

Paljusid perekondi kimbutavad makseraskused ja sunnivad muutma seniseid harjumusi.


Raskuste tekkimise põhjus peitub peamiselt koondamistes ja ettevõtete pank­rotistumises.

Koondamisteade jõuab töötajateni üldjuhul ootamatult ning senised jõukohased majanduslikud kohustused muu­tuvad üleöö raskuseks.

Enamikku kimbutavad makseraskused ka seetõttu, et varasematel aastatel ei ole jõutud ra­halist puhvrit koguda, mistõttu lühiajalinegi tööpuudus võib elu­korralduse segamini lüüa.

Rasketel aegadel on väga olu­line oma rahaasjadega seotud otsused põhjalikult läbi mõel­da ning tugineda ekspertide nõuannetele.

Kõige tugevamad ellujääjad on just need, kes suudavad enda tarbimisharjumusi ning elustandardeid mugandada muutuva olustikuga.

Palju on enda teha
Väliskeskkonnast tulenevate mõjutajate juures on võlakoorma kasvamise taga samapalju inimeste enda harjumused ning elukorraldus.

Mak­seraskuste vältimiseks on kokkuhoidu võimalik saavutada lihtsatel viisidel. Esimese as­jana soovitan iga päev detailselt üles kirjutada, mille peale raha kulub.

Olen kindel, et kõik leiavad kuu kulutusi üle vaadates asju, mida oleks võinud jätta ostmata või asendada mõne soodsama tehinguga.

Samuti tasub vältida emotsioonide ajel tehtud ostuotsuseid. Tihti jõuavad inimesed sei­sukohale, et eelmisel päeval välja valitud asja ei ole hetkel vaja.

Paraku soodustab emotsionaalsete ostude levikut liiga lihtne võimalus raha kätte saada SMS- ja kiirlaenudena, mis võivad aga muuta inimese hetkelise rõõmu põrguks.

Kasuliku nipina soovitan hakata rohkem ise kodus süüa valmistama, sõpradega väljaskäimise asemel neid külla kutsuma ning oma igapäevaseid ostukohti üle vaatama.

Tean perekondi, kes on saavutanud korraliku kokkuhoiu puhtalt selle pealt, et on hakanud koostama nädala toidumenüüd. See võimaldab nädalavahetustel piisava toiduvaru koguda ning õhtusöögist üle jäänu lõunaks tööle kaasa võtta.

Tegutse kiiresti
Mõistagi on praegu palju ka neid inimesi, kelle võlakoormuse lahendamiseks ei piisa enam ainult säästlikust eluviisist ja kokkuhoiust. Sellest hoolimata saab olukorra leevendamiseks ise palju ära teha.

Peamine on siinkohal avatud suhtlemine lähedastega ning lahenduste leidmiseks panga poole pöördumine. Kui makseraskused ilmnevad või nende tekkimist on ette näha, siis ei tohi pead liiva alla peita, vaid kiirelt tegutseda.

Tüüpiline viga makseraskuste ilmnemisel on probleemi ja pan­ga vältimine. Kui midagi läheb untsu, siis kardetakse või ei soovita sellest avameelselt rääkida.

Selline teadlik või alateadlik käitumismaneer süvendab probleemi ja toob pikas plaanis rohkem kahju.

Mida varem asutakse koos pangaga probleemi põhjuseid välja selgitama ning lahendusi otsima, seda kiiremini ja lihtsamalt olukord pa­raneb.

Levinumad viisid võlakoormuse kasvamise ärahoidmiseks ning makseraskuste leevendamiseks on maksegraafiku muutmine või maksepuhkuse võtmine.

Olenevalt sellest, kas tegemist on lühi- või pikaajalise probleemiga, peab lahenduse leidmiseks rakendama erinevaid meetmeid.

Kui makseraskused on süvenenud ja võlakoormus pika aja peale kogunenud, ei saa klient abi ajutisest maksepuhkusest.

Praktika on näidanud, et tõsisema võlakoormuse puhul saab abi kaaslaenajate või käendajate kaasamisest või laenu üleviimi­sest teise isiku nimele. Samuti on võimalik otsida lisatagatisi ja luua toetavat võrgustikku.


Pangapoolne refinantseerimine ning lisalaenude võtmine muude võlgade katmiseks ei ole lahendus, kui olukord sellest ei parane. Vara realiseerimine on panga jaoks kõige viimane abinõu, mille rakendamist püütakse maksimaalselt vältida ja eelnevalt kõikvõimalikke muid lahendusi proovida.

Oluline on ka inimese endapoolne soov lahendusi otsida ja erinevaid ideid pangale pakkuda. Koostöös jõuab alati pare­ma lahenduseni.

Hoidumaks võlaringi süvenemisest, tasub soovitusena silmas pidada, et kõiki laenutooteid tuleks võtta ühest pangast. Kui laene on võetud mitmest pangast, siis tasub need oma põhipangas refinantseerida ning professionaalse nõustamise abil edasine lahenduskäik pangaga kokku leppida.

Isegi kõige keerulisematest olukordadest leidub alati väljapääs, kui kiirelt ja läbimõeldult tegutseda ning nõu ja abi saamiseks valdkonna ekspertide poole pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles