Kokapõud pärsib kõrtside sündi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere ametikooli õppeköögis tühje kohti ei ole, sest õpilasi jagub.
Rakvere ametikooli õppeköögis tühje kohti ei ole, sest õpilasi jagub. Foto: Arvet Mägi

Rakveres soovib mitu ettevõtjat uue toitlustuskoha avada, kuid ootamatuks takistuseks on osutunud hea koka leidmine, ehkki siinsamas ametikoolis õpetatakse toidutegijaid eraldi välja.

Kokka otsisid tükk aega Wesenberghi alla pubi rajav Andres Ots ning ka sinna kõrvale Inglise pubi uuesti lahti tegeva ettevõtte omanikud.

Kuigi Wesenberghi pubil olid kokad olemas, otsiti meeskonda täiendust. See ülesanne osutus aga oodatust keerulisemaks. “Kui paned kuulutuse, et vajad klienditeenindajat, on postkast CVdest umbes. Kui paned kuulutuse, et vajad kokka, pole peaaegu üldse huvilisi,” kirjeldas Andres Ots probleeme vajalike töötajate leidmisel.

Ka Wesenberghi naabruses asuva Inglise pubi uutel omanikel oli koka leidmisega raskusi, sest hea kokk ei vaheta tööandjat kergekäeliselt. Samas klienditeenindajaks tööle soovijate avaldusi oli terve patakas.

Rakvere ametikoolist öeldi, et kokaõpilastest puudust ei ole, kuid suurem palk meelitab kokad Tallinna.

Kuigi suurt konkurssi sellele erialale pole, tuleb õpperühm (30 õpilast) tavaliselt täis. Näiteks eelmisel aastal alustas koka erialal õpinguid 38 õpilast. Tänavu lõpetas selle eriala 43 õpilast, neist 42 sooritas ka koka I taseme kutsekvalifikatsiooni eksami.

Rakvere ametikooli toitlustus-teenindusosakonna juhataja Anneli Tohverti andmeil töötavad umbes pooled lõpetanutest toitlustuses kas koka või toitlustusteenindajana. Eelmise aasta märtsikuus 57 lõpetanust rakendus erialasele tööle 22.

“Paljudel lõpetajatel oli juba enne kooli lõpetamist töökoht olemas, tööpakkumine tehakse tavaliselt praktika käigus ja kool lõpetatakse töö kõrvalt,” ütles Tohvert.

Samas märkis ta, et suur osa lõpetanutest siirdub erialasele tööle Tallinna, kus pakutakse kõrgemat töötasu kui Lääne-Virumaal.

Siinsete ettevõtetega teeb Rakvere ametikool tihedat koostööd. Toitlustuskohad edastavad koolile infot vabadest töökohtadest, ka helistatakse ja küsitakse, kas kool oskab vabale ametikohale kedagi soovitada. “Kool saab viia kokku lõpetaja ja tööandja, edasine on juba kahe poole kokkulepete küsimus,” lausus toitlustus-teenindusosakonna juhataja, kinnitades, et Rakvere ametikooli lõpetajatega jäädakse rahule, nad saavad oma tööga hakkama ja arenevad töö käigus edasi.

Rakveres asuva populaarse toitlustuskoha Art Café perenaine Maris Nõgu ütles, et tegelikult suudetakse Rakveres maksta peaaegu samaväärset palka kui pealinnas, pigem on puudus peaga mõtlevast kokast, kes soovib väikelinnas tööd teha. “Palga maksab kokale ju klient, mitte ülemus,” tähendas Nõgu.

Tema arvates on probleem ikkagi koolisüsteemis, kus noori ei valmistata ette selleks, et tegelikkuses on kokaamet palju raskem kui see, mida televiisoris Jamie Oliveri näitel nähakse. “Populaarses telesaates on kokaamet üles puhutud, kuid reaalsus on palju karmim,” ütles Nõgu.

Ka Aqva Hotel Spa tegevjuht Roman Kusma, kes peab samuti mitut söögikohta, ütles, et kokkade puudus ei ole mitte Rakvere ega Tallinna, vaid kogu vabariigi probleem. “Igal aastal lõpetab väga palju kokki koolides, kuid enamasti ei jää nad valitud ametis tööle,” rääkis Kusma, pidades põhjuseks seda, et ühelt poolt on põhikooli lõpetaja erialavalik juhuslik, teisalt ei vasta ettekujutus tegelikkusest tõele.

“Ei teadvustata, mida kokaamet tegelikult kujutab, restoranikokk peab töötama vahetustega poole ööni, nädalavahetused, see on väga raske, telesaadetest nähtu annab võib-olla petliku pildi,” lausus Kusma, kes ka ühes telesaates kokana kaasa teinud. Oma toitlustuskohtadesse on ta aga haaranud appi Eesti tippkokki, kus ise sõna sekka öelnud.

“Mul on alati teada, mida ma menüüs tahan näha, teostus tuleb siis koos tippkokkadega. Aqva hotellis asuva restorani peakokk on Rakvere mees Andres Lill, kes sealtsamast köögist välja kasvanud, Virumaa Suurköökides aga Taimo Tamm, kes õpetas aastaid kokkasid Rakvere ametikoolis,” lisas Kusma.

Et peakokkadeks on enamasti mehed, näitab ameti raskust. Lisaks toidutegemise oskusele peab toit kindlasti hea välja nägema, kokal peab olema suur stressitaluvus ning, mis peamine, ta peab olema hea meeskonnamängija ja võimeline teisi välja koolitama.

Kusma sõnul saab tippkokaks alles pärast pikki aastaid rasket tööd ja pühendumist.

Mis puutub uutesse toitlustuskohtadesse, siis Roman Kusma sõnul on Rakvere alati olnud tuntud kõrtsilinn. “Väga tore, kui siin on ettevõtlikke inimesi,” ütles Kusma, kel on suured kogemused toitlustusettevõtete vallas. Söögikoha puhul on lisaks köögile tähtis asukoht, sest kui miski asi ei klapi, siis võib juhtuda, et ei lähegi käima. “Aga mida rohkem kohti, seda rohkem võidab klient,” kinnitas ta.

Maris Nõgu lisas, et tihedam konkurents paneb kõiki rohkem pingutama, samas nentis ta, et kuigi söögikohad on eriilmelised, liigub neis enam-vähem üks ja seesama klientuur.

Uued toidukohad Rakveres

* Wesenberghi pubi

* Inglise pubi

* Sushi Tiger’ restoran

* Nimekiri pole lõplik …

* Samal ajal suleti kunagises turuhoones kohvik Puhkepaik

* Ka metsamajand kaalub söökla sulgemist

Wesenberghi pubi avab uksed Viru ralli ajal

Wesenberghi hotelli restorani asemele seatakse praegu sisse pubi, mis hotelli tegevjuhi Andres Otsa sõnul ootab esimesi kliente juuli esimesel nädalavahetusel, mil toimub Viru ralli. Kas ka ametlik avamispidu tuleb, ei osanud Ots veel öelda.

Peale klassikalise, kuid veidi tänapäevases võtmes pubile on Wesenberghi hotelli oodata ka sigarituba, mis on ühtlasi suitsuruum, mida hotellis seni ei olnud.

Inglise pubi uus omanik on Vana Villemi kõrtsikett

Rakveres Tallinna tänavas asuva Wesenberghi hotelli kõrval asub uute omanike juhtimisel varsti uksi avama vahepeal suletud olnud Inglise pubi.

Inglise pubi taasavamise taga seisavad samad isikud, kelle valduses on kaheksa pubiga Vana Villemi kõrtsikett. Ketti kuuluvad Vana Villemi pubi, Karja Kelder, The Dubliner ja Bayern & Böhmen Keller Tallinnas, Sweet Rosie, Viies Villem ja C.F. Hahni pubi Pärnus ning pubi Mönus Villem Kuressaares.

Sushi Tiger laieneb teisele korrusele

Läinud aastal endises maksuameti pompoosses hoones avatud sushi-baar Sushi Tiger võtab ette laienemise ning avab suve lõpus või sügise alguses teisel korrusel restorani, et pakkuda nõudlikumale kliendile pidude ja konverentside pidamise võimalust koos toitlustamisega.

Sushi-restorani juhataja Aire Kronbergi sõnul ei kavatse nad teist korrust kogu aeg lahti hoida, erimenüüd hakatakse seal pakkuma ettetellimisel ja nädalavahetustel.

“Sushi on küll populaarne, aga on kliente, kes prooviksid midagi muud,” põhjendas juhataja laienemisotsust, lisades, et tähtpäevadel, nagu naistepäev, sõbrapäev ja jõulud, jääb 40 istekohast väheks.

Traus-Rak avab endises postimajas kohviku

Kondiitritooteid valmistav perefirma Traus-Rak avab suve lõpus Rohuaia tänavas kunagises postimajas kohviku, kus saab süüa ja ettevõtte omatoodangut osta. Traus-Rak OÜ juhataja Urmas Traus ütles, et alles jääb ka teatripargi kõrval seni tegutsenud väike pood, kuid avatav kohvik võimaldab toodete suuremat väljapanekut ja ühtlasi laiemat sortimenti.

Õige pea lisanduvad küpsetiste sekka tordid, saiad-leivad.

Turuhoone esimene korrus ootab uut rentnikku

“Otsustasime kinni panna ja kõik,” ei soostunud keskväljakul endises turuhoones tegutsenud ja hiljuti uksed sulgenud kohviku Puhkepaik omanik Urmas Lindlo söögikoha lõpetamise tagamaid pikemalt kommenteerima.

Rakvere abilinnapea Allar Aroni sõnul on linn andnud turuhoone pikaajalise hoonestusõiguse firmale OÜ Koronet, mis haldusfirma vahendusel sinna rentnike otsib. “Toidukoha rajamise vastu on juba huvi tuntud,” ütles Allar Aron, kelle käest olid potentsiaalsed huvilised infot küsinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles