Kaitsejõud on Sõnajalgade tuulepargi vastu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark.
Tuulepark. Foto: AFP / Scanpix.

Vendade Sõnajalgade plaan rajada Ida-Virumaale Maidla ja Vaivara valda võimsad tuulepargid on põrkunud kaitseministeeriumi vastuseisuga, kirjutab

Eesti Päevaleht

.


Kaitseministeeriumi infrastruktuuri osakonna peaspetsialist Margus Sahk märkis, et kaks suuremastaabilist tuuleparki takistaks õhuväe operatiivnõuete täitmist, mistõttu on need riigikaitse seisukohast täiesti ebasobivad.

„Seal on ka muid üksikuid aspekte, mida avaldada ei saa, kuid põhiliselt on need seotud radarite ja nende kattealaga," selgitas Sahk. Tema sõnul oleks kahel kavandataval hiidtuulepargil piirkonna radaripildile väga suur mõju.

„Kuna need kaks tuuleparki asuksid suhteliselt lähestikku, haaraksid nad suure sektori radaripildist. See aga oleks NATO nõudeid arvestades lubamatu ja kahjustaks ühtlasi meie sõjalist võimekust," osutas Sahk. „Oma mõõtmete tõttu tekitavad tuulegeneraatorid radaripildile valesihtmärke, haju­alasid, samuti radaritele nähtavat müra."

„Seepärast võib igaüks ilmsetel põhjustel eeldada, et teeme kõik endast oleneva, et tuuleparke idapiirile ei tuleks," nentis Sahk, viidates, et ministeerium on siiski avatud läbirääkimisteks.

Andres Sõnajalg ütles, et palus miljardeid kroone nõudvatele arendusprojektidele kaitseministeeriumilt eelhinnangut, mille põhjal oleks võimalik asja edasi arutada.

Sõnajalg oli kindel, et kaitseministeeriumiga on võimalik üksmeelele jõuda ja tuuleparkide rajamise plaane kõrvale ei heideta. Ta märkis, et ükski tuulepark ei tohiks Eesti kaitsevõimet sugugi häirida. „Pigem kujutaks ohtu tuumaenergia," leidis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles