Kristlik graveerija keeldus satanismi sümbolile kirjutamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iveta Uibo sõnul pole juhtunu esmakordne. Paraku, mõni inimene solvub selle peale.
Iveta Uibo sõnul pole juhtunu esmakordne. Paraku, mõni inimene solvub selle peale. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Rakveres tegutsev graveerija keeldus tagurpidi ristile graveeringut tegemast, viidates oma usulistele tõekspidamistele.


Hiljuti astus graveerija Iveta Uibo juurde klient, kes soovis graveeringut kingituseks ostetud tagurpidi ristile.

Ülesanne osutus aga oodatust palju keerulisemaks, sest Uibo hinnangul on tagurpidi risti näol tegemist satanistliku sümboliga.

18aastane Liina Virusiim alias Revain tahtis läinud teisipäeval lasta ristile graveerida sõnumi "Alati sinuga. Revain", et ehe sõbrale kinkida.

Tema suureks üllatuseks tuli aga välja, et valitud kingitus kujutab endast satanismi sümbolit. Sellest kuulis ta graveerija Iveta Uibolt, kes on sügavalt usklik inimene.

Et olla päris kindel, tõi Uibo tagaruumist välja oma sümbolite raamatu, millest ta aga tagurpidi risti ei leidnud. Seejärel helistas graveerija tuttavale pastorile, kes kinnitas naisele, et ehe kuulub tõesti satanismi sümbolite hulka.

Vestluse käigus ilmnes, et Uibo ei võta graveerimiseks vastu ka tähtkujusid, sest okultismi sümbolid toovad tema peale mustade põlvkondade needuse. Ja et ta on näinud kuldse risti ilmutust, siis teab, mis on hea.

Klient püüdis korduvalt selgeks teha, et tema jaoks on ehe lihtsalt stiilne, mitte seotud satanismiga, aga Uibole need sõnad korda ei läinud.

"Paljud üldse ei tea, et see on kahjulik, kuid kui ma millestki keeldun, siis nad hakkavad sellele mõtlema. Minul tuleb ka võib-olla kunagi vastust anda, mida ma elus teinud olen," põhjendas graveerija oma otsust Virumaa Teatajale.

Veel tunnistas Iveta Uibo, et juhtum ei ole esmakordne ning vahel tuleb tal päeva jooksul lausa mitmest tööst keelduda. Paraku, mõni inimene solvub selle peale.


"Endamisi mõtlesin, mis on nüüd minu patt, kas see, et kuulan raskemat muusikat ning kannan teistsuguse stiiliga riideid, või see, et soovin graveeringut kaelaehtele," tundis Liina Virusiim end puudutatuna.

Et edaspidi niisuguseid olukordi vältida, on Iveta Uibol kavas paigutada uksele silt, mis teavitaks kliente tema veendumustest. Igatahes oma vabadusest keelduda tööst, mis ei vasta tema põhimõtetele, Uibo loobuda ei kavatse.

Eesti Kirikute Nõukogu täitevsekretär Tauno Teder ütles, et kuna varakristliku legendi järgi löödi Peetrus ristile tagurpidi, siis on selle sümboli näol tegemist apostel Peetruse ristiga.

"Aga ajaloos omastavad mingeid sümboleid tihti hoopis teistsuguse maailmavaate esindajad," selgitas Teder.

Satanismi sümboliks on läbi aegade peetud pentagrammi. Tagurpidi risti ehk Peetruse risti on satanistid hakanud sümbolina kasutama seetõttu, et see sümboliseerib kristluse põhimõtete pea peale pööramist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles