Aidu sõudekanalis tehakse esimesed proovisõidud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aidu sõudekanal.
Aidu sõudekanal. Foto: Eesti Energia

Täna, 30. augustil annab Eesti Energia pidulikult SA Aidu Veespordikeskusele üle tulevase rahvusvahelise tasemega veespordikeskuse sõudekanali süvise. Olulist sündmust tähistatakse sümboolse sarikapeoga, mille raames tutvustatakse keskuse võimalusi ligi 300le inimesele ning tehakse esimene ühine paadimatk.

Aidu karjäärist kaevandati ligi 40 aastat põlevkivi. Kaevandamistööd lõpetati varude ammendumise tõttu aasta tagasi. Endisele karjäärialale veespordikeskuse rajamise mõte sündis Maidla vallas ja plaani asuti koostöös Eesti Energiaga ellu viima.

„Meil on olnud ajalooline võimalus toetada hästi läbimõeldud, põnevat ja loodan, et tulevikus piirkonnale suurt tuntust toovat projekti. Olen kindel, et veespordi- ja puhkekeskuse rajamine aitab kaasa kohaliku kogukonna tugevnemisele,“ ütles Eesti Energia kaevanduste juhatuse esimees Veljo Aleksandorov lisades: „Meie eesmärk on leida ka edaspidi suletavatele tööstusobjektidele väärtuslik kasutus.“

Sõudekanali süvise rajamiseks tõstsid kaks massiivset ekskavaatorit, Tark Öökull ja Aidu Kajakas, ringi 5 miljonit tonni mäemassi. Eesti Energia kaevanduste poolt rajatud sõudekanal on 2,3 km pikkune, 162 m laiune ning 3,5 meetri sügavune. Keskkond muutub endises põlevkivikarjääris kiiresti. Juurdepääsuteed ehk tranšeed on täitumas loodusliku veega. Lõunapoolses osas on tranšeedes vee sügavus juba üle 18 m.

Kanali valmimine on esimene samm Balti- ja Põhjamaade suurima veespordikeskuse rajamisel. Nüüd võtab tööjärje Eesti Energialt üle SA Aidu Veespordikeskus. „Tulevikus laiub Aidus kaasaegne veespordi- ja vabaajakeskus koos rahvusvahelistele nõuetele vastava sõudekanali, veeslaalomiraja ning tuuletunneliga. Esimesed selles sõudekanalis peetavad võistlused toimuvad praeguse plaani kohaselt 2015. aastal,“ räägib sihtasutuse nõukogu esimees Hardi Murula. Tema sõnul peaks Aidu olema valmis rahvusvaheliste suurvõistluste võõrustamiseks aastaks 2020.

Lisaks veespordikeskusele on endisele põlevkivikarjääri alale kavandatud tuulepark, Kaitseliidu lasketiir, aheraine taaskasutusala ja erinevad puhkevõimalused. Samuti on Aidus piirkondi, mida katab noor mets, kus elutsevad ka metsloomad. Aastate jooksul on endisele kaeveväljale istutatud üle 4 miljoni puu.

SA Aidu Veespordikeskus asutati 2011. aastal Maidla valla, Eesti Olümpiakomitee, Eesti Sõudeliidu, Eesti Aerutamisföderatsiooni ja Eesti Veemoto Liidu poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles