Juhtkiri: Tahtmatult naelapea pihta

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pauluse kirik.
Pauluse kirik. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Rakvere linnavalitsuse välja kuulutatud Vabaduse platsi planeerimise ja Pauluse kiriku rekonstrueerimise arhitektuurivõistlus leidis üle maailma väga elavat vastukaja, üllatuslikult oli huvilisi isegi rohkem kui nelja aasta eest toimunud Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehitamiseks korraldatud konkursil.


Kindlasti on suur konkursil osalejate arv märk majanduskriisist, mis kogu maailma on tabanud.

Ehitatakse vähem ja arhitektidelgi on tööd napimalt. Nii on rohkem aega ja võimalusi konkurssidel osaleda.

Eesti Arhitektide Liidu esimehe Ike Volkovi sõnul vajavad arhitektid konkurssidel osalemist eelkõige enese teostamiseks kunstnikuna, auhinnaraha, mis tavainimese jaoks võib tunduda üüratu, on rahvusvahelises ehituskunsti maailmas tegelikult pisike.

Sestap on Rakvere linnavalitsus, ilmselt küll tahtmatult, tabanud naelapea pihta ja sättinud konkursi ülimalt õigele ajale. Buumiaastatel oleks osalejaid kindlasti kordades vähem olnud.

Konkursi žüriid ootavad ees pikad ja pingelised tööpäevad, et ühelt poolt selgitada välja võitja, teisalt aga sõeluda välja huvitavamad ideed, mida tulevikus ehk mõnes teiseski kohas kannataks kasutada.

Ja loodetavasti jõuab konkursi võidutöö ükskord ka realiseerimiseni, ning seda ikka maestro Arvo Pärdi eluajal. Ning loodetavasti ei kaasne sellega niisuguseid vaidlusi, nagu on esile kutsunud "uus Sakala" ehk keskus Solaris, Vabadussõja võidusammas või meie armsa Rakvere tänaseks nii kodu- kui välismaistelt kunstiasjatundjatelt kiita saanud keskväljak.

Võib-olla oli aga just Arvo Pärdi nimi see, mis sundis arhitekte ennast kokku võtma ja tillukese Rakvere linna poole oma helded ideed teele saatma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles