Juhtkiri: Rumal lugu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi.
Prügi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ussimäe prügila sulgemisest on räägitud juba aastaid ja ka meie leheveergudel on sellest ikka ja jälle juttu tehtud. Nüüd ei jää aga muud üle kui tõdeda, et lõpuks on see teoks saanud.

Inimeste ja firmade jaoks tähendab sulgemine aga seda, et meie prügi hakatakse vedama kümnete kilomeetrite kaugusele - Uikalasse, Väätsale või Jõelähtmesse.

Samas oleme siiski paremas seisus kui saarlased, sest Saarema viimase prügila sulgemise tagajärjel hakkavad eripraamid Saaremaa prügi mandrile vedama. Ja Kuivastust vuravad prügiautod veel hea jupi maad Pärnusse.

Prügiautode teekonna oluline pikenemine tõstab kindlasti prügiveo hinda. Uuest aastast tõusevad prügi ladestamistasud ja nende tõus jätkub olulisel määral aasta-aastalt.

Seega tuleb meil hakata märksa loomingulisemalt prügi tekitamisse suhtuma ja väga kergekäeliselt ei saa enam midagi prügikonteinerisse visata. Pakendid tuleb viia pakendikonteineritesse, paber paberikonteineritesse, ohtlikud jäätmed nende kogumise kohta. Ja orgaanilised jäätmed kompostiks.

Õrnuke lootus on siiski, et tulevikus läheb prügi hinda, nii et optimistide arvates väga muretseda ei maksa. Kunda tsemenditehas juba põletab prügi, järjest rohkem tahetakse hakata ehitama kombijaamu, kus üheks kütteaineks sobib ka prügi.

Rumal on vaid see, et meie prügi veetakse Rakverest, Sõmerult, Viru-Nigulast ja isegi Kundast autodega Uikalasse ja siis sealt pärast sorteerimist ja purustamist Kundasse tagasi.

Lääne-Viru jäätmekeskuse projekt aga seisab juba aastaid ning omavalitsusliit ei suuda kuidagi sellele tuult tiibadesse puhuda.

Kindlasti leiab prügimäele jõudnud kraami seast ka sellist väärt materjali, mis ei põle, kuid kõlbab töötlemiseks. Küsimus on ainult hinnas ja kasumites, mille tõttu on prügi ümber üksjagu sehkendamist. Ei ole päris utopistlik mõte, et kunagi tuleb aeg, mil prügi eest ei pea maksma, vaid see koristatakse ära tasuta, et hiljem maha müüa.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles