Sillamäele võib kerkida tsemenditehas

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe sadam..
Sillamäe sadam.. Foto: Peeter Langovits.

Hispaania suurim tsemenditootja Essentium tahab Sillamäe sadama territooriumile ehitada terminali, mis hakkab toimima vahelaona kontserni toodetud tsemendi müümiseks Venemaale, ning tsemenditehase, kus toorainest tsement valmis segatakse ja pakendatakse, kirjutab

Põhjarannik

.


Hispaania päritolu Essentium Cement Eesti OÜ tahab Sillamäe sadama territooriumile rajada terminali ning tsemenditehase, mille toodang saab olema 90 tonni tunnis.

Kolmes vahetuses töötamisel teeb see 500 000 tonni aastas, mis on kolm korda vähem kui toodetakse Kundas.

Sillamäe linnavalitsusele esitatud eskiisprojekti kohaselt kavandab arendaja peale tsemenditehase ja terminali ka raudteejaamast kolme juurdesõidutee ehitamist pikkustega 190, 310 ja 50 meetrit ning 100 meetri pikkuse laadimisfrondi rajamist.

Sillamäe linnapea Ain Kivioru kinnitusel tahab firma esialgu kasutusele võtta ainult terminali, mida kasutatakse vahelaona. Tsement tuuakse kohale ning saadetakse siit edasi.

Tulevikus peaks Sillamäel käima hakkama ka tsemendi pakendamine ja segamine.

"Klinkrit siin aga tootma ei hakata, mistõttu tolmu ja suitsuga linnas probleeme tekkida ei tohiks," kinnitas linnapea, kelle sõnul jääb küll üles müraprobleem, kuid sellele peaks vastuse andma keskkonnamõju hindamine, mis praeguseks ka algatatud on.

Uues tehases peaks Kivioru andmetel tulema kuni 50 uut töökohta, mis pole väga suur arv.

"Samas annab see tööd sadamale ning tänu sellele on tema mõju suurem," kinnitas ta ning lisas, et viimasel ajal on neid, kes Sillamäele oma ettevõttele kohta otsima tulevad, jäänud väga väheks.

"Aasta jooksul on käinud üks ettevõte, kes tahtis siin klaasitootmist alustada," meenutas ta.

Sillamäe sadama kommertsdirektori Mihkel Uriko sõnul on neil käinud huvilisi uurimas küll, kuid kõik on vaikselt ära kadunud.

"Essentiumiga saime küll väga hea kontakti. Seitse kuud tagasi kohtuti esimest korda. Ettevõtte juht Francisco Perez Rodenes on väga sihikindel inimene," kinnitas Uriko.

Sillamäe sadam on Uriko sõnul asukohana tsemenditehasele soodne, mistõttu teisi võimalikke kohti tsemenditehasele ilmselt pikalt ei kaalutud. Lisaks on investor kinnitanud ka tehase keskkonnaohutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles