Aja tsirkulatsioonid Oliver Tominga luules

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Tomingas avaldas luulekogu.
Oliver Tomingas avaldas luulekogu. Foto: Teet Suur

Kui homme tulev on kord juba justkui olnud, on täna eile. Sellise pealkirja pani oma luulekogule Oliver Tomingas, teadurikoha õpetajaameti vastu vahetanud geograaf.

"Alustasin riimiliste armastusluuletustega ja jõudsin vabavärsilise sotsiaalkriitikani. Selline on minu areng," rääkis luuletaja Oliver Tomingas, ise pi­sut muiates.

Tema nelja tsüklisse jagatud debüütkogus "Täna oli eile", mis kevadel ilmus, on kesksel kohal aeg. Aeg, mida veedetakse, nauditakse, hin­natakse, kulutatakse või mille lapsed lihtsalt ollakse, kes teadlikult, kes mitte.

"Selles eas, kus ma olen, 30. aastates, kus kõik on nähtud, hakkavad asjad end kordama. Täna ma näen jälle samu asju, mis eile," arvas Tomingas. Nii on mõndagi, mida öelda, mõndagi, mida siiski veel avastada.

Kuid kes ta on? Oliver To­­min­gas on pärit Pärnumaalt Vänd­rast ja lõpetanud ka Vändra gümnaasiumi. 2002. aastal kaitses ta Tartu ülikoolis pärast õpinguid geograafia alal magistritöö, mille teema oli "At­mos­fääri tsirkulatsiooni indeksid Ees­ti jaoks ja nende seos il­masti­ku kõikumistega", ja läks dok­to­ran­tuuri, mis jäi lõpetamata.

"Te­gelesin kliimamudelitega, mis on uus ala Eestis, ja ei saanud kohapealt nii palju tuge, kui oleks vaja olnud," selgitas ta.

Tomingas tegi teoks hoopis mõnda aega mõttes olnu ja hakkas õpetajaks. Eelmisel sügisel alustas ta geograafiaõpetajana Kadrina keskkoolis.

Loenguid oli ta teadurina varem ülikoolis pidanud, kuid see oli midagi muud. "Enesekehtestamise vajadus on koolis suurem. Selline vastuseis või raskused, see on isegi hea, et need on," lisas ta.

Luulepisik oli Tomingas olemas ammu, esimesed katsetused pärinevad algkoolist. Ka tema isa, kes on samuti kooliõpetaja, luuletab. Tõsisemalt kirjutama hakkas Oliver Tomingas siiski alles ülikooliajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles