Purustatud klaas tekitab naabrite vahel pingeid

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasikillud. Foto on sümboolne.
Klaasikillud. Foto on sümboolne. Foto: Lennart Rikk

Rakveres Tartu tänaval asuva kaheksa korteriga maja elanikud on mures, sest üks naabritest ladestab ühisele õuele ja aiamaale purustatud klaasi.

Rakveres Tartu tänav 58 maja elanik Luule Paavo on mures, et naaber on vedanud aiamaale tema vaarikaistanduse juurde purustatud klaasi ning selle vaid risuga katnud. Klaas on pärit akendelt, mille raamid lähevad kütteks. Kaheksa korteriga maja ühises õues on purustatud klaasi mujalgi, kuid see on vähemalt hunnikutes või siis korralikumalt maetud.

Luule Paavo sõnul hakkas naabrimees tema vaarikate juurde klaasi vedama eelmisel nädalal. "Siin klaasikildude peal käia ei saa," kurtis naine.
Paavo on mures, et klaas on keskkonnale ohtlik, sest hävib tohutult pika aja jooksul.

Omavahelised tülid

Lähemal uurimisel selgus, et osaliselt on klaasi vedamine naabri marjamaa juurde omavahelise tüli tulemus. "Ta süüdistab mind, et ma mürgitan tema taimi," ütles Luule Paavo, kelle kinnitusel süüdistus tõele ei vasta.

Naise sõnul on aknaraamide kütmine ja klaasi ladestamine õuel tegelikult juba aastaid kestnud, kuid tema jaoks muutus küsimus eriti teravaks siis, kui klaasikildude vahel ei saanud enam marju korjata.

Naabrimees Harald Grubega rääkida ei õnnestunud, kuid tema elukaaslase Helja Kirsimäe selgitusel viidi klaas vaarikate juurde seepärast, et naaber väidetavalt sõtkub nende aiamaad.

Naine möönis, et selline ladestamine ei ole kõige seaduslikum, kuid arvas, et politsei peaks siis kohale tulema ning korra majja lööma. "Et ta ei sõimaks ja ei sõtkuks meie aiamaad," ütles Helja Kirsimäe. Miks on seda aeda ladestatud juba aastaid, ei osanud Kirsimäe kommenteerida.

Ka Luule Paavo ja sama maja elanik Eva Sõtnik tõdesid, et naabrid omavahel väga hästi läbi ei saa, kuid leidsid, et ümbruse risustamine tuleks ometi lõpetada.
"Klaasi on siin suur hunnik ja kuhugi seda ei viida. Naaber tellib aknad kütteks, sest muud kütet pole. Põletab raamid ära, aga klaasi matab õue," kurtis ka Eva Sõtnik.

Pole lubatud
Keskkonnainspektsiooni Lääne- Virumaa büroo juhtivinspektor Marve Virunurm selgitas, et klaasi ei ole lubatud ladestada, seda tuleb käidelda nõuetekohaselt ning viia prügimäele.
Virunurme sõnul klaas keskkonnale otsest kahju küll ei kujuta, kuid on ohtlik inimestele endile ja koduloomadelegi.

See on materjal, mis hävineb väga pika aja jooksul ning kord pinnasesse sattununa võib hiljemgi probleeme valmistada.

Virunurme ütlusel ei tohi ka värvitud puitu põletada, sealhulgas aknaraame, sest siis tekkivad mürgised gaasid on ohtlikud nii inimestele kui keskkonnale laiemalt.

Inspektor kinnitas, et aeda tohib ladestada ainult komposteeritavaid jäätmeid.
Selliste probleemide korral nagu klaasi ladestamine on Virunurme sõnul kõige õigem pöörduda kohalikku omavalitsusse, kui seal töötab keskkonnanõunik või järelevalveinspektor. Veel võib keskkonnaprobleemide korral helistada telefonil 1313.

Rakvere linnavalitsuse järelevalveinspektor Meelis Salm ütles, et inimestel on õigus pöörduda omavalitsuse poole, kui on tekkinud ebaseadusliku tegevuse kahtlus. Samuti on võimalik eeltoodud probleemiga pöörduda keskkonnainspektsiooni.
"Kohal käimata ei saa tegevusele hinnangut anda. Peaksime kõigepealt kindlaks tegema, kes, kuhu ja mida ladustab," sõnas Salm.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles