Õige hooldus tagab jalanõude hea “tervise” pikaks ajaks

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurem puudus on lastel talveks sobilikest jalanõudest ja riietest.
Suurem puudus on lastel talveks sobilikest jalanõudest ja riietest. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Ostes uued jalanõud, ­tasub investeerida ka hooldusvahenditesse, sest õige hoolduse korral näevad kingad ja saapad kaua aega head välja ning neid saab pikemat aega kanda.


Soojad ilmad on selleks korraks tõenäoliselt läbi ja varbad tuleb kinnistesse jalanõudesse peita. Sügisesed ja talvised jalavarjud vajavad aga lah­tisest kingast tub­lis­ti rohkem hoolt, et nende hea väljanägemine säiliks.


"Jalanõusid on vaja hooldada, et jalatsid teid hästi teenik­sid ja kaua vastu peaksid," rõhutas Suurtüki naha- ja kingaäri vanemteenindaja Monika Pol­konova.
Tema sõnul peab meie kliimas ilmtingimata olema mitu paari jalatseid ja mitte ainult aastaajast lähtuvalt kevad-, sügis- ja talvejalats, vaid ka talvejalatseid peab olema mitu paari, sest jalanõud peavad saama puhata, nii nagu iga inimene tahab puhata.

Kui ikka tullakse õhtul meie lört­sise ja märja ilmaga koju ja saa­pad on ligumärjad, ei puhka ega kuiva need öö jooksul ära ja hommikul pannakse täitsa vigased saapad jalga. Selline saabas kaua vastu ei pea.

Et jalavarjud ligumärjaks ei saaks, on väga palju hooldusvahendeid välja töötatud.


On tähtis teada, et kui ostetakse uued jalanõud, tasub kindlasti nende hooldamiseks vajami­nevatesse vahenditesse investee­rida.


Number üks abivahend on pi­hustatav hooldusvahend, mis annab jalanõule niiskuskaitse. Neid leidub igasugustele materja­lidele: lakknahale, ainult pööratud nahale, värvitud nahale, sile­dale nahale, samuti on universaalseid vahendeid, mis sobivad nii siledale kui pööratud nahale ja tekstiilile.

Täiesti uus asi on nanotehno­loogial põhinev niiskuskaitse, mil­le kohta klienditeenindajad ise ütlevad naljatlemisi, et see va­hend teeb saa­past peaaegu kummiku, kuid samas kait­seb ja laseb nahal hingata, sest nanoosake­sed katavad ma­terjali hästi tihe­dalt.


"Niiskuskaitse pole kunagi liiast, seda võib alati kasutada ja sellega ei ole võimalik üle pin­gu­tada," selgitas Monika Pol­konova.

Järgmine oluline hooldusvahend on kingakreem. Siledamale nahale on enamalt jaolt mõeldud kreemid, mis on tihedama koostisega. Leidub niiskustõkkega ja mitmesugust värvi kreeme. Alati sobib mesilasvaha sisaldav kreem, mis on tihe ja rasvane. Vä­ga hea on naaritsaõliga kreem.

Vanemteenindaja juhtis tähelepanu, et svamm on siiski ainult kiirhoolduseks mõeldud. "Astute autost välja, tahate kontorisse minna, aga jalats on veidi tolmune, svammiga annate talle kaubandusliku välimuse. Põhihoolduseks aga svammid ei sobi, selleks on ikkagi kreemid ja pihustid," rääkis Polkonova.

Kui kinga või saabast on juba piisavalt kaua kreemitatud ja soovitakse hooldusega n-ö otsast peale hakata, peab eelnevalt kõik varem peale kantud hooldusvahendid maha pesema. Selleks on müügil spetsiaalsed šampoonid, mis võtavad ära ka tal­vel saabastele tekkivad soolarandid. "Et soolarandid saabastele ei tekiks, selleks ongi pihusti," märkis Polkonova.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles