Juhtkiri: Kas kokkulepe jääb kehtima?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroonid.
Kroonid. Foto: Mihkel Maripuu

Eile allkirjastati valitsuskomisjoni ja omavalitsusliitude koostöökogu delegatsiooni läbirääkimiste lõppprotokoll 2010. aasta riigieelarve kohta.


Kokkuleppe järgi laekub omavalitsustele tulumaksuna 11,4 protsenti inimeste deklareeritud brutotulust ning tulumaksuvabastused tehakse riigi, mitte omavalitsuste arvelt.

"See tähendab, et reaalselt laekub omavalitsustele 2010. aastal 9,8 miljardit krooni ehk 80 protsenti kogu laekuvast üksikisiku tulumaksust," ütles regionaalminister Siim Kiisler.
Nõrgemate omavalitsuste tulubaasi suurendamiseks mõeldud tasandusfondi maht on 2010. aastaks planeeritud 1,1 miljardit krooni.

Samuti säilib eelarves raskesse majanduslikku olukorda sattunud omavalitsuste toetamiseks mõeldud 30 miljonit krooni.

Kokku lepiti ka selles, et omavalitsuste investeeringuteks suunatavate Euroopa Liidu toetusprogrammide maht ei tohiks perioodil 2010-2013 väheneda, ja otsustati teha vastav ettepanek vabariigi valitsusele.

Samuti otsustati alustada arutelusid Euroopa Liidu järgmiste finantsperspektiivi puudutavate seisukohtade kujundamiseks.

Kõik see on väga kena, aga millegipärast närib hinges kahtluseuss, et valitsus võib omavalitsustest taas teerulliga üle sõita ja nendele laekuvaid summasid uuesti kärpima asuda.

Mingi sisemine hääl justkui sunniks ettevaatusele, tänitades, et tegemist on vaid valimiseelse žestiga, mis pärast 18. oktoobrit kiiresti unustatakse.
Loodetavasti nii siiski ei juhtu ja kokkulepped jäävad kehtima. Selleks neid ju sõlmitaksegi.

Aga väiksematel omavalitsustel läheb ka siis raskeks, kui kokkulepped vett peavad.

Haldusreformi arutelu pidi jätkuma pärast valimisi. Enne valimisi ei julge vist keegi sellega endale vett peale tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles