Võsavillemid murdsid Kadrina vallas lambaid

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt. Pilt on illustratiivne.
Hunt. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Scanpix.

Mõni päev tagasi murdsid võsavillemid Kadrina vallas Ristamäe külas suure liiklusega maantee lähedal neli lammast. Hundid on seal külas käinud varemgi.


Ristamäe bussipeatuse lähedal asuva Lillemäe talu perenaine Monika Tomingas ütles, et õnnetus juhtus mõni päev tagasi. Kuigi lambad olid karjamaal talu lähedal, umbes 50 meetri kaugusel majast, mida valvab kaukaasia lambakoer, ning ligidale jääb Kadrina-Tapa maantee, ei seganud see huntide tegutsemist. Murdmise ööl ei kuulnud pererahvas ka õues mingit kisa.


Monika Tominga sõnul pöördus ta pärast õnnetust keskkonnaameti poole, kust kohale tulnud spetsialist tegi kindlaks, et lammaste murdjad olid hundid.
Lillemäel käisid kutsumata külalised ka möödunud aastal, mil nad murdsid talu lambaid kahel ööl järjest.

"Hundid on nii julgeks läinud, et ei karda enam kedagi," imestas Tomingas.
Monika Tominga sõnul ta pärast juhtunut enam lambaid õhtul välja jätta ei julge ja laseb nad ööseks lauta.

Lähedal asuvas Kiku külas elav vanaproua Rimma Bondarenko ütles, et nägi peaaegu kodumaja juures eelmisel nädalal hunti. See oli juhtunud õhtul kella poole üheksa paiku.

"Hundil oli metskits selja peal, väike hundikutsikas jooksis kõrval," kirjeldas naine olukorda.
Saatuslikul ööl olid mõned huntide külaskäigust ärevile aetud lambad Rimma Bondarenko juurde pakku jooksnud. "Öösel ei hakanud neid ära ajama. Hommikul helistasin naabrile, et lambad on siin. Siis ta tuli ja viis nad ära," meenutas ta.

Rimma Bondarenko ise peab suurematest loomadest kitsi ja mullikat, need on kõik alles. "Ööseks ma neid välja ei jäta, panen lauta," ütles naine.

Keskkonnaministeeriumi Viru regiooni jahindusspetsialist Raivo Sass kinnitas, et Ristamäe külas olid lammaste murdjateks hundid. Sassi sõnul on praegu aeg, kui hundid õpetavad kutsikaid välja, seetõttu tegutsevad nad julgemalt kui tavaliselt. "Lääne-Virumaal on viimasel ajal ette tulnud siiski vaid üksikuid juhtumeid," ütles Raivo Sass. Tema sõnul on Ristamäel tegutsenud hundid tõenäoliselt läbirändajad ega ela läheduses.

Raivo Sassi sõnul on tänavu Lääne-Virumaal Rakke, Laekvere, Tamsalu ja Kadrina vallas esinenud kokku kaheksa juhtumit, kui hundid on murdnud koduloomi. Lisaks lammastele on võsavillemite rünnakus kaotanud elu ka üks kits.

Kui hunt on murdmas käinud, on koduloomade omanikul võimalik taotleda kompensatsiooni. "Kõigepealt tuleks murtud loomast teada anda keskkonnaametile. Spetsialist teeb kindlaks, kas murdjaks oli koer või hunt, kui suur on kahju ja õnnetuse muud asjaolud. Akt esitatakse komisjonile, kes teeb otsuse, kas ja millises ulatuses kahju hüvitatakse," selgitas Sass.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles