Vaegkuuljad saavad erilised suitsuandurid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile tutvustati Lääne-Virumaa puuetega inimeste kojas 3400 krooni maksvat multifunktsionaalset andurit, mis on mõeldud kuulmispuudega inimestele.


Rootsi firmas Bellman & Symfon valmistatud anduri maaletoojafirma Vallin Baltic AS ohutustoodete müügijuht Kaarel Saluste rääkis, et multifunktsionaalne aparaat annab kuulmispuudega inimesele märku tulekahjust, lapse nutust, uksekella- ja telefonihelinast.



Saluste andmetel kasutavad vaegkuuljad telefoni peamiselt seoses faksimisega. Patareidel töötav saatejaam võtab neljalt erinevalt andurilt vastu signaale 100-200 meetri ulatuses. Vajadusel saab tööpiirkonda kahekordistada.



Kui tööle hakkab suitsu-, lapsenutu, uksekella- või telefonihelina andur, siis öisel ajal hakkab vastuvõtja vilkuma ja näiteks padja või lina alla pandud seadeldis annab tugevasti vibreerides magajale märku, et midagi on juhtunud.



Vastuvõtjas süttib punane tuluke ikooni juures, mille järgi on näha, millest andur märku annab.



Saluste sõnul on noorte emade seas hinnatud lapsenutu andur. Päevasel ajal asendab voodis vibreerivat seadeldist ja saatejaama piipari taoline taskusse pistetav või käele rihmaga kinnitatav kellataoline seadeldis. Need töötavad akul ja vajavad aeg-ajalt laadimist.



Ukseluku andurit saab kasutada vaid fonolukkude puhul. Saluste lisas, et enne ukse avamist peaks inimene aknast välja vaadates veenduma, et tema juurde tahab tulla tuttav või soovitud inimene, mitte võõras, kes võib hiljem pahategijaks osutuda.



Puuetega inimestele maksab multifunktsionaalne andur kümnendiku selle tegelikust maksumusest ehk 340 krooni.



Ida-Eesti päästekeskuse koordinatsiooniteenistuse juht Maido Nõlvak ütles, et Rakvere Lions Club soovib, et maakonna vaegkuuljad saaksid kirjeldatud anduri tasuta.



"Teeme kõik, et vajajad saaksid selle anduri," sõnas Nõlvak ja avaldas lootust, et püstitatud eesmärgi täitmisel tulevad heategevale organisatsioonile appi kohalikud omavalitsused.



Seni on Lääne-Virumaal saanud kirjeldatud multifunktsionaalse anduri üksteist inimest.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles