Vast valminud Aaspere eakate kodu saab peagi elanikud

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aaspere eakate kodu esimene klient Aleksander Bogdamer on elutingimustega väga rahul.
Aaspere eakate kodu esimene klient Aleksander Bogdamer on elutingimustega väga rahul. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Aaspere endises koolihoones on esimese kahe korruse ehitus- ja remonditööd lõppenud ning 1. novembril avab seal uksed eakate kodu.


OÜ Inrada alustas endises koolihoones ehitus- ja remonditöödega tänavu jaanuaris. "Oleme natuke muutnud ruumide paigutust, enamik põrandaid on uued, köök on täielikult renoveeritud ning seal on uus sisustus, elektrisüsteem on vahetatud, ehitatud on uus soojus-, vee- ja kanalisatsioonitorustik," rääkis Olev Puldre suurematest töödest. Muidugi on uus siseviimistlus ning hoone on saanud värske värvi.


OÜ Inrada juhi ärimees Olev Puldre sõnul on esimesel korrusel köök ja söögisaal, väiksemad toad neile klientidele, kes suudavad ise kõndida, ja personaliruumid.

Mõeldud kõigile
Teisel korrusel on puhketuba, söögituba ratastoolis olijatele ja neljakohalised toad. Sinna saab invaliftiga. Korrus on kohandatud nii, et seal on kõik tingimused lamajatele ja ratastoolis inimestele: on piisavalt ruumi ratastooliga liikuda, on spetsiaalne pesemisruum, mille sisustamisel on arvestatud lamajate vajadusi.

Praegu elab äsja valminud eakate kodus üks inimene, 1. novembrist, kui maja ametlikult avatakse, saab see esialgu koduks 12 eakale, kellest seitse on Haljala valla elanikud.

Kokku on valmis 11 suuremat ja neli ühekohalist tuba ning üks peretuba. "Saame kliente kohe juurde võtta, ruumi on enam kui neljakümnele inimesele," ütles Puldre.

Aaspere eakate kodu ehitus on seni maksma läinud umbes 7 miljonit krooni. "Ehitatud on oma vahenditest ja sõprade abiga, ühtegi pangalaenu ei ole kasutatud," lausus Olev Puldre ja lisas, et on väga tänulik kõigile toetajatele, samuti ehitajatele Akat Ehitus OÜst ja Verx OÜst, kes on tellijale vastu tulnud ja osa töid oma vahenditest ette teinud.

Kuigi hoone esimesed kaks korrust on valmis, jätkuvad veel ehitustööd. Järgmiseks renoveeritakse endise koolihoone kinnistul asuv saun. "Selle tahame jõuludeks valmis saada," sõnas Puldre.

Samuti käivad ehitustööd hoone kolmandal korrusel, kuhu tulevad ühe- ja kahekohalised toad. Puldre ütles, et seda, millal kolmas korrus valmib, on veel raske öelda. "Teeme nii, nagu on vahendeid ja nõudlust kohtade järele," lausus ta.

Vaikus ja rahu
Eakate kodu esimene elanik Aleksander Bogdamer kiitis, et maja näeb väga ilus ja korras välja. Ta elas enne Rakvere eakate kodus, kuid soovis tulla Aasperre, sest armastab vaikust ja rahu, samuti loodust. Ka on Aleksander Bogdamer kirglik kalamees ning Aasperes on võimalik oma harrastusega tegeleda.

Olev Puldre sõnul on nüüd inimestel suurem valikuvõimalus, sest mõnele inimesele meeldib rohkem elada linnas, teisele maal, ka maksab Aasperes hooldekodu koht vähem kui Rakveres.

Väike panus antakse Puldre väitel valla arengusse: kõik inimesed, kes Aaspere eakate kodus tööle hakkavad, on Haljala valla elanikud. "Kui maja päris valmis saab ning kohad on täidetud, võime tööd pakkuda 12-15 inimesele," ütles Olev Puldre.

Haljala vallavalitsuse majandusspetsialisti Marko Teiva sõnul saab vald ühe toimiva asutuse võrra rikkamaks. "Endine koolimaja ja selle ümbrus on korda saanud. Vald ei suutnud suurt hoonet üleval pidada, meil on hea meel, et see on leidnud hea rakenduse," kõneles Teiva.
Teiva ütles, et eakate kodu rolli kohalikus elus ei saa alahinnata.

"Valda tekib uusi töökohti ning ümbruse hooldamisel on võimalik tegevust pakkuda ka hooajatöölistele. Samuti on OÜ Inrada lubanud, et kui saun korras, hakkab see täitma ka ühissauna funktsiooni," rääkis Teiva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles