Demineerijad lähevad Inglismaale harjutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demineerijad.
Demineerijad. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Pühapäeval lendab Inglismaale kolmeliikmeline demineerimismeeskond, et kolme kuu vältel harjutada tulevaste operatsioonikolleegidega koostegevust.


Tegemist on esimese IEDD (

improvised explosive device disposal

, eesti keeles - isevalmistatud lõhkekehade hävitamine) võimekust omava meeskonnaga, kes siirdub tuleval aastal Afganistani Helmandi provintsi missioonile, kus hakatakse tegutsema Briti EOD keskuse alluvuses.



"Selle õppuse eesmärk on leida omavahel ühist keelt, mida on siiamaani teistel Eesti ja Briti üksustel lahinguväljal väga hästi õnnestunud saavutada," rääkis demineerimiskeskuse ülem kapten Janek Zõbin.



IEDD baaskursuse läbisid demineerijad Inglismaal, sellele järgnes väljaõpe Tapal demineerimiskeskuses.



"Paratamatult on isevalmistatud lõhkekehade hävitamine märksa ohtlikum kui standardsete lõhkekehade ohutuks tegemine," kõneles meeskonna tulevastest ülesannetest kapten Zõbin ja lisas, et riske aitavad maandada neli komponenti: väljaõpe, distsipliin, meeskonnatöö ja varustus.



IEDD meeskonda saavad kuuluda vaid eelneva missioonikogemusega kaadrikaitseväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles