Repliik: Seaduse lõtv kumm

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Herm
Toomas Herm Foto: Virumaa Teataja

Eesti seadusi võib võrrelda lõdva püksikummiga naisterahvaga. Kel vähegi osavust, saab oma tahtmist.


Eesti riigiasutuste ja kohalike omavalitsuste töös kehtib võimude lahususe printsiip. Seepärast ei saa kuuluda ühel ajal näiteks vallavolikokku ja -valitsusse.

Ühe erandina on see siiski võimalik. Volikogu eelmise koosseisu kinnitatud vallavalitsuse ametnik saab tegutseda samal ajal ka volikogus kuni uue vallavalitsuse kinnitamiseni.

Seaduse järgi võib võimude lahususe printsiipi rikkuda vallavanema või linnapea puhul kaks kuud, valla- või linnavalitsuse puhul neli kuud. Ei oska öelda, kas seda on palju või vähe. Arvestades volikogude uute koosseisude tööle hakkamise aega, langeb see periood kokku omavalitsustele olulise tegevusega - järgmise aasta eelarve koostamisega.

Mööndused ühe valdkonna seadustes võivad anda õigustatud ootuse teistelegi. Näiteks võiks äsja juhiloa saanud inimesel lubada esimesed kaks kuud juhtida mootorsõidukit alkoholijoobes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles