Ehitusfirma nõuab Lääne-Viru maavanema ettevõttelt miljonit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lajos ASi omanik Einar Vallbaum (vasakul) ja tegevjuht Lauri Pärna uue keskuse ees.
Lajos ASi omanik Einar Vallbaum (vasakul) ja tegevjuht Lauri Pärna uue keskuse ees. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lääne-Viru maavanemale Einar Vallbaumile kuuluvale transpordiettevõttele Lajos uued hooned ehitanud Koger & Partnerid nõuab firmalt veel miljonit.


Erakapitalil põhineval Lajos ASil valmis tänavu transpordi- ja logistikakeskus, mille projekteerisid KEK Invest ASi arhitektid ja ehitasid ASi Koger & Partnerid töömehed. Kompleksi maksumuseks kujunes 30 miljonit krooni.


ASi Koger & Partnerid tehnikadirektori Marek Soomlaisi sõnul kujunes ehituslikuks maksumuseks umbes 20 miljonit krooni, millest miljon krooni on ASil Lajos neile siiamaani üle kandmata.

Marek Soomlaisi kinnitusel olid nende suhted Lajos ASiga kuni viimase ajani head. "Nad tunnistasid oma võlga ja me olime nõus võlgu ka ajatama," rääkis Marek Soomlais.

Olukord muutus aga augusti lõpus, kui Lajos AS keeldus ehitajale viimaste summade maksmisest, kuigi neil polnud selleks Soomlaisi arvates mingit õigust. Ehituse vastuvõtuaktidele oli tellija alla kirjutanud, kusjuures ilma ühegi pretensioonita.

Lajos AS põhjendas järelejäänud summade maksmata jätmist ehitajapoolse kokkulepitud tähtaegade rikkumisega.

Ehitusettevõte pole aga nende väidetega nõus, sest ehitustähtaegade ületamine oli põhjustatud tellija enda soovist asendada osa projektis ette nähtud materjale.

Sealjuures ei olnud tellija võimeline Soomlaisi sõnul vajalikke materjale õigel ajal tarnima. Kuna ehitusettevõte ei ole Soomlaisi ütlusil krediidiettevõte, ei jäänud neil üle midagi muud, kui pöörduda oma õiguste kaitseks kohtu poole, esitades Lajos ASi vastu pankrotiavalduse.

Krediidiinfo andmetel Lajos ASil maksuvõlad puuduvad. Praegune Lääne-Virumaa maavanem, Lajos ASi omanik Einar Vallbaum on riigiametnikuna ennast ettevõtte tegevjuhtimisest taandanud.

"Minu põhitegevus Lajose juures on praegu kord aastas aastaaruandele allakirjutamine," ütles ta.

"Antud olukorra on tinginud partneripoolne ehituslepingu rikkumine," kinnitas Lajos ASi tegevjuht Lauri Pärna, lisades, et lahkarvamus on tekkinud lepingupunktide tõlgendamisel. "Ma ei tahaks praeguses situatsioonis täpsemalt kommenteerida," ütles ta.

Märkis samas, et "nende arvates oleme meie neile võlgu, aga meie arvates ei ole". Summa suurust ei olnud Pärna nõus avaldama.

Pärna teatel ei ole praeguses olukorras kindlasti tegu Lajos ASi majandusliku jätkusuutmatusega ja mingist ettevõtte pankrotist ei saa juttugi olla.

"Tegu on meie poolt nähtuna ehituslepingu rikkumisega ja mingit pankrotiohtu Lajosel täna ei ole," rõhutas Pärna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles