Rakke volikogu esimees juhib hea tava vastaselt revisjonikomisjoni

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eda Aabo.
Eda Aabo. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Rakke vallavolikogu valis viimasel istungil revisjonikomisjoni esimeheks volikogu juhi Eda Aabo, mis on küll seaduslik, kuid ei vasta headele tavadele.

Rakke vallavolikogu valis viimasel istungil vallavanemaks senise vallajuhi Andrus Bloki (rahvaliit).

Andrus Bloki asemel sai volikokku Mari Pass, kes kogus kohalike omavalitsuste valimisel üheksa inimese toetuse ja on väikseima häältesaagiga rahvaesindaja Lääne-Virumaal.

Viimasel istungil moodustati ka volikogu komisjonid ja valiti neile esimees. Kõik komisjonide esimehed pääsesid volikokku rahvaliidu nimekirjas.

Tahavad koostööd teha

Revisjonikomisjoni esimeheks valiti volikogu esimees Eda Aabo.

Valimisliidu Vallakodanik esindaja Guido Ploompuu ütles, et nemad on seda meelt, et poliitilised jõud peavad valla juhtimisel koostööd tegema, ja toetasid Andrus Bloki kui valimised võitnud nimekirja esinumbri jätkamist vallavanemana.

Valimisliit Vallakodanik soo­vis revisjonikomisjoni ning majandus- ja arengukomisjoni esimehe kohta, kuid paraku nii ei läinud.

"Praegu ei ole rahvaliidu koostöövalmidust kahjuks eriti näha," nentis Ploompuu.

Volikogu esimehe Eda Aabo revisjonikomisjoni esimeheks valimist pidas Ploompuu imelikuks.

"See tähendab sisuliselt, et ise teen, ise kontrollin," leidis Ploompuu, kes tõdes, et seadusega Aabo valimine vastuolus ei ole. Ja ühe liikme koha revisjonikomisjonis valimisliit Vallakodanik sai.

Rahvaliidul on Rakke volikogus kümme ja valimisliidul Vallakodanik kolm kohta.

Rahvaliidu esinumber Rakke vallas Andrus Blok kinnitas, et tema vallavanemana jätkamist toetasid kõik volikogu liikmed. Ja see, et volikogude komisjone juhivad eranditult rahvaliidu nimekirjas volikokku pääsenud, lihtsalt kujunes nii.

Blok põhjendas Eda Aabo valimist revisjonikomisjoni esimeheks sellega, et Aabo juhtis sama komisjoni ka eelmisel neljal aastal.

"Revisjonikomisjon töötas hästi," ütles Blok, kinnitades, et komisjonide töösse kaasatakse ka opositsiooni esindajad. Valimisliidule Vallakodanik pakuti Bloki sõnul sotsiaalkomisjoni esimehe kohta, millest viimane aga keeldus.


Pole tavapärane


Endine pikaaegne Kunda linnavolikogu esimees Anne Tasuja tõdes, et olukord, kus volikogu esimees on ühtlasi revisjonikomisjoni esimees, on inetu ja ei vasta heale tavale.

"Pole kuulnud, et Lääne-Virumaal kusagil teises omavalitsuses oleks selline situatsioon olnud," ütles Tasuja.

Tema arvates on hea tava opositsiooni olemasolu korral pakkuda revisjonikomisjoni esimehe kohta neile. "Iseasi on, kui opositsioon keeldub, nagu meil ükskord Kundas juhtus," ütles Tasuja.

Tasuja hinnangul ei ole iseenesest väga oluline, kas revisjonikomisjoni juhib opositsiooni või koalitsiooni esindaja, aga volikogu esimehe puhul tekib olukord, kus ta peab suuresti andma hinnangu enda tegevusele.

"Volikogu esimehe käest käivad materjalid enne läbi, kui need volikokku jõuavad. Revisjonikomisjon aga kontrollib volikogus vastu võetud õigusaktide vastavust seadusele," selgitas Tasuja.


Politoloog Rein Toomla leidis, et alati on parem vältida olukorda, et inimene kontrollib iseenda tegevust, isegi kui seadus seda otsesõnu ei sätesta.


"Muidu tekib küsimus, kes kontrollib kontrollijat," sõnas Rein Toomla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles