Enamik 15aastaseid on alkoholi proovinud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

Alkoholi on proovinud peaaegu kõik 13-15aastased noored, selgus neljapäeval Tervise Arengu Instituudi korraldatud seminaril peetud ettekannetest.


Uuringute järgi on Eestis alkoholiga tutvust teinud 11aastasest poistest 59 ja tüdrukutest 45 protsenti.



13aastaste puhul on need näitajad aga juba vastavalt 84 ja 79 ning veel kaks aastat vanemate puhul 93 ja 93 protsenti.

Eesti noored, eelkõige aga poisid on 35-protsendilise näitajaga Euroopa riikide võrdluses esikohal enne 13aastasena esimest korda purjus olemise poolest.

Küsimustele vastanud noored on tunnistanud, et alkohol aitab neil lõõgastuda, tunda end õnnelikuna, muresid leevendada, olla sõbralik, vastutulelik ja lõbus.

Alkoholi kättesaadavus uuringu järgi neile probleemiks pole - õlle kättesaadavust hindab väga kergeks või küllalt kergeks poistest 77 ja tüdrukutest 73 protsenti.

Veini puhul on vastavat näitajad 60 ja 56 ning kange alkoholi puhul 56 ja 49 protsenti.

Ettekannetest selgus ka tõsiasi, et alkohol on Eestis suurima majandusliku koormusega terviserisk ning kahju ulatub enneaegse suremuse ja haiguste tõttu iga-aastaselt sadade miljonite kroonideni.

Noorte peamine surmapõhjus on vigastused ja paljud neist on seotud alkoholiga. Samuti on alkoholi tarvitamine seostatav suitsiidse käitumise ja tapmistega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles