“Rääkisin oma tuttava eestlasega eesti keeles!”

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Morozova (vasakult), Marina tugiisik Hilja Roostik ja Jelena Põlevina jäid kõik saadud kogemusega väga rahule.
Marina Morozova (vasakult), Marina tugiisik Hilja Roostik ja Jelena Põlevina jäid kõik saadud kogemusega väga rahule. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere põhikoolis viibisid paar nädalat kaks Ida-Virumaa õpetajat, kes selle aja jooksul pidid hakkama saama ainult eesti keeles. To re kogemus oli see nii neile kui põhikooli õpetajatele.


TEA keeltekooli ja Integratsiooni Sihtasutuse projekti raames läbisid mitu Ida-Virumaa muukeelset meditsiini-, haridus- ja raamatukogutöötajat tasuta eesti keele lühikursused. Kursuste jätkuks oli mitmenädalane koosviibimine kodust eemal eestikeelsest keelekeskkonnast pärit kolleegidega.



Kui seda võimalust pakuti Rakvere põhikoolile, oli kool kohe rõõmsalt nõus kaht õpetajat võõrustama. Kooli direktori Lea Pilme sõnul oli projekti eesmärk tuua õpetajad eestikeelsesse keskkonda, sest oma koolides räägivad nad ainult vene keeles. "See on ka meile väga huvitav kogemus," ütles Lea Pilme.



Kaks tõeliselt vahvat naist, Marina Morozova, kes ametis Kohtla-Järve vene gümnaasiumi matemaatikaõpetajana, ja Jelena Põlevina, kes on Jõhvi vene gümnaasiumi ajalooõpetaja ja personalitöötaja, viibisid kaks nädalat Rakvere põhikoolis, osalesid tundides, tutvusid Rakvere linnaga, käisid linnuses, teistes muuseumides ja kohvikutes. Mõlemad on täis tahtmist ühel päeval eesti keelt vabalt kõnelda.



See oli võimalus kogu päev vene keele asemel eesti keeles rääkida, mis on väga tähtis," rõhutas Marina Morozova.



Mõlemad olid enne ajakirjanikuga kohtumist teinud tõsist eeltööd ja sõnastike abiga märkmikku kirja pannud asju, mida kindlasti öelda tahaks. "Ma õhtul kirjutasin üles kõik oma sõnad, mida tean ja mida võiksin öelda," lisas Morozova.



Need kaks nädalat olid kahele keeleõppurile väsitavad ja isegi närvilised. "Pea mõtleb, aga suu ei räägi," naljatles Morozova selle üle, et laused, mis mõttes kõlasid ilusti, olid välja öelduna endalegi ehmatavalt valed. Kuid see muutus.



"Esimestel päevadel ma kuulsin ainult sõnu, aga pärast sain aru kogu fraasist, see on progress," rõõmustas ta.


"Rakveres on hea võimalus eesti keelt õppida. Enamasti on elanikud eestlased. Aga Ida-Virumaal on rohkem venelasi. Kaupluses ja mujal," ütles Jelena Põlevina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles