Kelmid petsid välismaale tööle ihkavaid idavirulasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Välismaal tulusat tööotsa pakkuvate kelmide ohvriks on Ida-Virumaal langenud üle 20 inimese.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja sõnul on Ida-Virumaal viimasel ajal nii politseile kui ka prokuratuuri laekunud mitu avaldust seoses kelmidega, kes meelitavad inimesi hea palga ja tööga välismaal.

Kelmuste ohvriks on maakonnas tänaseks langenud üle 20 inimese.

Pressiesindaja selgitas, et kelmide poolt välismaale töölevärvatute tegelikud töötingimused erinevad pakutust suurel määral, halvimal juhul on inimesed jäänud üldse tööta ja neil ei ole ka raha tagasisõiduks Eestisse.

Seni on uurimise käigus tuvastatud kaks erinevat kelmuseskeemi. Esimesel juhul ilmusid töökuulutused uudisteportaalides www.seti.ee ja www.fill.ee.

Tööpakkumistes otsiti soovijaid Hispaaniasse mandariine korjama. Tööpakkuja kirjeldas huvilisteletöötingimusi, töö sisu ja tasu nin samuti öeldi, et töö saamiseks tuleb ise maksta sõidukulu, dokumentide vormistamise ja esialgse majutuse eest kokku 600 eurot (ümberarvutatult umbes 9400 krooni).

Kui mõned töösoovijad novembri alguses Hispaaniasse sõitsid, selgus kohapeal, et majutus on ebanormaalsete tingimustega. Töökohas oli juba palju inimesi nii Eestist kui ka Lätist ja Leedust, kusjuures mõned olid seal olnud juba kuid. Tagasisõiduks neil raha ei olnud, enamikel polnud ka tööd raha teenimiseks. Kirjalikke töölepinguid inimestega ei sõlmitud.

Teise petuskeemi puhul leidsid Narva ja Sillamäe elanikud internetist kuulutuse, et vajatakse ehitustöölisi Prantsusmaal, Saksamaal, Šveitsis ja Hollandis.

Soovijatele lubati normaalseid töö- ja elamistingimusi.

Töösoovijatega sõlmiti kirjalikud lepingud, vahendustasuna tuli maksta 1000 krooni. Lisaks tuli kannatanutel maksta veel 600 euro suurune tööpaketi tasu, mis seisnes selles, et tööotsijale teatati tööd pakkuva ettevõtte või selle vahendaja nimi ja aidati dokumente vormistada. Samas ei selgitatud tööotsijaile, et tööluba saab vormistada ainult EL-i liikmesriigi kodanikele.

Pärast lepingute sõlmimist sõitsid paljud oma kulu ja kirjadega tööle, peamiselt Saksamaale ja Prantsusmaale. Üks tööotsijate grupp sõitis ühest linnast teise telefoni teel saadud juhiste alusel, kuid kontaktisikud neid ei oodanud ning lõpuks lülitasid viimased oma telefonid välja ning ühendust nendega enam tööotsijad ei saanud.

Osa pettasaanutest sõitis kohe tagasi koju, mõned aga hakkasid ise tööd otsima. Üks grupp leidis Prantsusmaal kontaktisikute juhatuse peale siiski töö, kui dmõne aja pärast teatas tööandja, et tal on leping firmaga, kellele on töötasu juba ära makstud. Firma kontakte aga kannatanutel ei olnud.

Pressiesindaja märkis, et mõned petetud rääkisid oma kogemusest teistele töökuulutustele reageerinutele, kuid sellest hoolimata suutis kelm veenda neid välismaale tööle minema.

Kannatanute kahjude suuruseks on veidi üle 10.000 krooni.
Prokuratuur palub sarnaste kelmuseskeemide läbi kahju saanutel pöörduda politseisse.

Politsei on algatanud nende juhtumiste uurimiseks kriminaalmenetlused karistusseadustiku kelmust käsitleva paragrahvi alusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles