Mis juhtus Lääne-Virumaal aastal 2009?

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika
Jaanuar


*

Aasta algab sõna otseses ja kaudses mõttes minoorselt: paras ports miinuskraade, inimesed ägavad suuri küttearveid makstes, kõikjal ennustatakse väga rasket aastat, koondamised jätkuvad, rahvas kardab devalveerimist, riigijuhid ütlevad, et seda ei tule, spetsialistid räägivad hoopis deflatsioonist ... Kui märksõnadest on veel vähe, siis olgu lisatud ka "eelarvekärped" ja "palgavähendamised".


Veebruar

* President Toomas Hendrik Ilvese seekordne vabariigi aastapäeva vastuvõtt korraldatakse Jõhvis ja paraad Narvas. Muidu oleks ehk täitsa igav olnud, õnneks leidub Eestis Liis Lass, kes meediale õnge viskab, saabudes kohale paljastatud õlgadega, kust paistab müstiline tätoveering.

Kogu ajakirjandus neelab konksu aplalt alla, presidendipaar on aga hämmingus, sest Lassi kutsute hulgas polnudki. Hiljem tekib poleemika, kes peaks koostama kutsutavate nimekirja, arutletakse sellegi üle, kas erameediat vastuvõtule lasta.

Olgu veel rõhutatud, et presidendi vastuvõtu kultuuriprogrammi lavastab Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe, kes kasutab seal nii Ida- kui Lääne-Virumaa kultuuritegijaid.

Evelin Ilves aga satub aasta jooksul mitut puhku ajakirjanduse huviorbiiti, nii transrasvade probleemi tõstatamisega kui ka härra presidenti salendava treeningukavaga. Igatahes on ta mõnikord isegi rohkem nähtaval kui Toomas Hendrik ise.

Märts


* Kunda transpordifirma Lajos juht Einar Vallbaum lahkub keskerakonnast, et sillutada teed maavanema ametisse. Septembris ta uueks poliitiliseks maavanemaks saabki, sest on sõrme andnud reformierakonnale, kellele vastavate kokkulepete järgi see ametikoht kuulub. Mäletatavasti on Vallbaum varem korduvalt püüdnud riigikokku pääseda, ilmselt üritab edasi.

Keskerakonnast lahkusid aasta jooksul ka Kunda kuldse trio teised liikmed - linnapea Allar Aron ja ülikogenud omavalitsusjuht Anne Tasuja.

Senine maavanem Urmas Tamm aga hävib totaalselt sügisestel kohalikel valimistel Rakveres ja maandub lõpuks Väike-Maarja vallavanemana.

Aprill

* Aqva spaas tehakse naljakuu puhul enneolematu reklaamitrikk - kõik, kes lähevad ujukate väel veekeskusse, pääsevad sisse tasuta.

Huumorisoonega või siis lihtsalt kokkuhoidlikest inimestest juba puudust ei tule. Samas spaas lõpetatakse kevadel ka ülipopulaarse "Õnne 13" seriaali hooaeg, tehes viimased võtted basseinis, kus Ülle Lichtfeldt Ahvenaid uputab.

Mai

* Sotsid visatakse valitsusest välja ja Eesti saab vähemusvalitsuse. Pärast kohalikke valimisi kutsub Edgar Savisaar sotsid Tallinna linnavolikogus koalitsiooni ja ka Rakveres võtavad nad võimu. Pärast esimeste külmade tulekut astub esisots Jüri Pihl korraks ämbrisse ja võimalus ise liidriks tõusta avaneb hetkeks Rakvere teatri juhil Indrek Saarel.

* Rakvere viljasalve juures teisaldatakse rotimonument. Vastupidiselt pronkskujule sel puhul mingeid ekstsesse ei järgne.

*Majandussurutisest hoolimata ehitatakse jätkuvalt üllatavalt palju: äsja on suure aplombiga avatud Silberauto esindus Tõrremäel; maikuus saab valmis Vihula luksuslik mõisakompleks, millele sügisel lisandub ökospaa; Kundas ehitab oma esindust Lajos, selle naabruses Kunrex; peale kõige muu kerkivad siia-sinna külarahva kooskäimise keskused, lisaks kasutatakse lugematu hulk euroraha teedeehituseks, kui tuua näiteks Kunda teelõik või Sõmeru viadukt. Vinni ehitatakse ka lastekodu, mis seni asus Injus, ning Rakverre uut politsei ja päästjate ühishoonet. Mõni ehitus jääb rahapuudusel siiski ehitamata, näiteks teatrikino.

*500aastase ajalooga Eesti piiritustööstus ähvardab minna hingusele, kui Eesti ainsatele piiritustehastele Rakveres ja Moel kuulutatakse välja pankrot.

Aasta lõpuks on nende varade hind langenud 30 miljonile kroonile esialgse 200 miljoni asemel. Aasta viimastel nädalatel leidub siiski sobivat hinda oodanud ostja, kes loodab kodumaise piiritusetootmise taastada.

Rahvas aga joob rohkem kui kunagi varem (uuringu järgi ollakse alkoholitarbimises Euroopas teised); tooraine on väljamaine ja vaesuses viskleval riigil jääb piiritusetootmisest tulev tulu saamata.

Juuni

*
President nimetab Tapa väljaõppekeskuse nullist üles ehitanud Urmas Roosimäe brigaadikindraliks ja saadab erru, mille peale kindral kritiseerib teravalt presidendi kaitsenõunikku Indrek Kannikut. Seejärel on kõik parteid tema ukse taga järjekorras, kuid kohalikel valimistel valib Suur Lahkuja hoopis kohaliku valimisliidu ja jõuab sügisel loomulikku rada pidi Tapa vallavolikogu juhiks.

* Ametist lahkus juba varem ka kaitseliidu Viru maleva ülem Lembit Kerve. Samuti läks turvafirmasse parema palga peale Vihula vallavanem Priit Pramann, kuid peatselt selgub, et ajutiselt. Rakvere teatrist on aga täiesti mär­kamatult lahkunud legendaarne raudvara Peeter Jakobi, kes siirdus Tallinna ja jäi pensionile.

Juuli

* Europarlamendi valimised: koloriitne üksikkandidaat Indrek Tarand üksi kogub sama palju hääli kui keskerakond kokku ja pääseb nende protestihäältega võimsalt Brüsselisse. Kaaslasteks tulevad rahva tahtel Ivari Padar (kes rahandusministrina oli raskel ajal endast kõik andnud), Siiri Oviir (seal juba vana kala), Vilja Savisaar (kes talve hakul oma kuulsast kaasast lahutab), Tunne Kelam (kes teenib seal endale pensioni) ja Kristiina Ojuland (kes lubab ajada Euroopas ka Virumaa asja).

* Valmib kergliiklustee Pajustist Piira ristmikuni ja sealt Tõrmani. Kohe leiab see tohutult kasutajaid - on lapsevankri lükkajaid, rulluisutajaid-suusatajaid, jalgrattureid, kepikõndijaid, lihtsalt jalutajaid. Jääb üle vaid kahetseda, et tee pole ühendatud Rakvere terviseradadega ning et see pole valgustatud.

August

* Paljude teiste Eesti prügilate kõrval suletakse ka Rakvere prügimägi, lähim jäätmejaan asub 70 km kaugusel Tormas. Lähiümbrus aga upub prügisse.

* Eesti võõrustab superstaare - siia tulevad nii popvanaema Madonna kui Brasiilia vutikoondis.

* Käsmus peetakse järjekorras teine Viru Folk. Ka seekord on väga head esinejad, kuid rahvast veel rohkem kui mullu ning saadud feeling'ust paremat on raske tahta.

* Pauluse kirikust plaanitakse teha Pärdi kontserdimaja, selle puhul korraldatud arhitektuurikonkurss kujuneb eriti osavõturohkeks, töid tuleb nii Indiast kui Jaapanist.

September

* Koolidesse läheb järjekordselt varasemast vähem õpilasi. Ometi on Lääne-Virumaal üks vastupidine näide - see on Vasta kool, kus esimesse klassi minejaid on mullusest rohkem.

* Ida prefektuur saab endale juba teise uue politseiprefekti. Seekord kunagise kapo juhi Aldis Aluse, kes vahetas välja aasta alguses tööle tulnud, kuid ise seadusega pahuksisse sattunud Aivar Otsalti.

* Arvo Pärt teeb ilusa žesti ja kingib oma kunagisele muusikakoolile Rakveres pool elutöö preemiast. See summa ulatub poole miljoni kroonini ja on parasjagu nii suur, et osta uus korralik Estonia tiibklaver. Rakveres aga arutatakse, kas poleks olnud mõttekam osta selle raha eest palju väiksemaid pille, mida õpilastele jagada, sest nõnda oleks rohkem inimesi kingist osa saanud.

* Kohalike valimiste eel poevad paljud peitu valimisliitudesse, et end mitte kuidagi näidata parteisõdurina.

*Rakvere teater avab hooaja, mille sisse jääb ka 70. sünnipäev. Samas pitsitavad teatritki majandusraskused, sest riik on kitsi toetama. See kõik vajutab oma pitseri repertuaarile ja näitlejate ning lavastajate valikule, kokkuvõttes ka kvaliteedile. Aga maja on vähemalt korras ja tahtmist jätkub. Publikut jätkub samuti.

* President Ilvese poeg Luukas Kristjan annab Tapa väeosas sõdurivande. Intervjuus Virumaa Teatajale ütleb noormees, et tuli sõjaväkke vabatahtlikult, et teda koheldakse kaaslastega võrdselt ning kõige rohkem puudust tunneb ta oma soengust ja internetist.

Detsembri alguses aga hukkub Afganistanis 19aastane noorsõdur, kes on sel missioonil juba seitsmes eestlasest ohver.

Oktoober

* Kohalikud valimised toovad uued, aga mõnel pool ka vanad juhid. Rakveres võidavad sotsid, kuid enim hääli kogub senine linnapea Andres Jaadla reformierakonnast, kes ühtegi toekat positsiooni linnavõimu juures siiski ei saa. Skandaalne Peeter Võsa jääb oma 500 häälega volikogu lihtliikmeks ning ega teda Rakveres ega ka volikogu istungitel palju enam ei näe.

* Rakvere kuulutatakse UNESCO poolt lastesõbralikuks linnaks, varem on selle au endale saanud Kunda.

*Kuigi majanduses räägitakse tunneli lõpus paistvast valgusest, see tähendab, et majanduslangus peatub, ületab töötute arv juba 100 000 piiri. Ettevaatlikumad räägivad V- ja U-kujulise skaala asemel W-kujulisest.

November

* Kuigi kõneldakse majandust ees ootavast tõusust, panevad ärid üksteise järel pille kotti. Oma lõpetamisest Rakveres on teatanud Kesko Agro, kes avas suurejooneliselt poe 2006. aastal; Uhtna talutehnika lõpetab oma tegevuse vähemalt selle nime all; legendaarne ehitusfirma Sado Kaubahoov läheb pankrotti ja nimekiri pole kaugeltki lõplik.

* Tuglase Selts korraldab Helsingis järjekordse mardilaada, kus seekord on pearõhk Virumaal. Teiste hulgas on kohapeal Eesti-Soome silda ehitamas Lääne-Virumaa poliitikud, ettevõtjad ja kultuurikollektiivid. Tuhandete soomlaste hulgas külastab mardilaata ka Soome president Tarja Halonen, keda hellitlevalt Muumimammaks kutsutakse.

* Seagripp on saavutanud Euroopas epideemia ulatuse, Ukraina, Soome, Läti, nüüd ka Eesti ja Lääne-Virumaa - peagi teatatakse Eestiski esimesest seagrippi surnust, ohvriks on 13aastane Raasiku poiss. Meediat süüdistatakse paanika külvamises, samal ajal ei saa riik õigel ajal vaktsiini kätte.

*
Rakvere lahkuv linnapea Andres Jaadla saab ennekuulmatu preemia - kokku kuue kuu eest. Kuldsele käepigistusele järgneb väike skandaal seoses Jaadla elutööks olnud korteriühistute liidu juhtimise ülevõtmisega.

Detsember

*
Algab üleriigiline pedofiilide jaht, otsa tegi juba varem lahti Toomas Meola, nüüd paneb tormi käima Kaur Hansoni case. Isegi Rakveres on nähtud nn kommionusid, näiteks vast renoveeritud muusikakooli juures.

* Oma 50. plaadi ilmumist tähistab mõjukas Rakvere plaadimärk Lejal Genes, kelle tuntumaid kooslusi on Def Räädu. Tänu selle eestvedaja Remi Prualile, kes nimetab end absoluutseks Rakvere patrioodiks, nimetatakse Rakveret üheks oluliseks räppmuusika kantsiks.

* Korvpalliklubi Rakvere Tarvas alistab hooaja esimese poole lõpetuseks Tartus sealse Rocki 19 punktiga ja jätkab liidrikohal. Tarva värvikas ja sõnaosav treener Andres Sõber lubas juba enne hooaja algust, et Kalev/Cramo ning Rock hakkavad meistriliigas tappa saama. Edu on toonud kaasa uusi sponsoreid ja täismaja mängudele, mis paneb Eesti spordiajakirjandust ahhetama. Võtmemängijaks on Valmo Kriisa (kokku saab selles "külameeskonnas" väljakule üldse vaid 6-7 pallurit mängus), kes teeb siin võileivaraha eest ränka tööd. Sosistatakse ka Eesti ainsa NBA-kogemusega mängija Martin Müürsepa liitumisest Tarvaga.

* Enneolematu jõulutuuride buum, Eesti peale on kokku loetud umbes poolsada tuuri. Eks iga artist taha teenida, kuid suurel osal rahvast pole raha, et jõulupraadigi osta. Ometi minnakse, et oma hinge kosutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles