Pikk koolivaheaeg pakub lustimisvõimalusi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud lapsed kasutavad võimalust kelgumäel lustida.
Paljud lapsed kasutavad võimalust kelgumäel lustida. Foto: Meelis Meilbaum

Koolivaheaeg annab noor­tele hea võimaluse nautida talverõõme või külastada vanavanemaid. Laste vaba aja sisustamisele on mõelnud ka noor­tekeskused, raamatukogud ja omavalitsused.


Enne jõule pääsesid koolilapsed kuni 10. jaanuarini kestvale vaheajale. "Nüüd saab rohkem vennaga koos olla," rõõmustas üheksaaastane Mart, kellel on poolteiseaastane vennake. Poisile meeldib väga temaga koos hullata: mängida selliseid mänge, nagu väiksemale meeldib.

"Käime vahel koos ka kelguga sõitmas, nii et mina vean," ütles Mart. Vaheajal saab veel arvutimänge mängida ja telerit tavalisest pikemalt vaadata. Kogu päeva ei viitsi ta arvutis veeta, sest rohkem meeldib õues olla. Kaks nädalat kestev vaheaeg on Rakvere lähedal elava poisi arvates piisavalt pikk küll, et korralikult välja puhata.

Tallinnas õppiv esimese klassi poiss Indrek veedab aga koolivaheaja Rakveres isaga. "Käisime veekeskuses ujumas, Ebaveres suusatamas, siinsamas Rakvere lauluväljakul kelgutamas," loetles poisi isa Mati. Indrek ütles, et nii tore, kui saab issiga hullata, sest iga päev seda võimalust ei ole.

Et eriti väiksematel lastel kipub üksi kodus igav hakkama, kui vanemad on tööl, on koolivaheaja sisustamise peale mõelnud ka omavalitsused ja asutused - noortekeskused, rahvamajad ja raamatukogud.

Tamsalu gümnaasiumi ruumides asuv noortekeskuse aset täitev Mängupesa on avatud kõigil vaheajapäevadel, välja arvatud nädalavahetustel ja pühadel.

Vaheajal on aga iga päev pühendatud mingisugusele põnevale tegevusele. Esmaspäeval valmistasid lapsed seal helkureid, eile küpsetasid piparkooke, täna minnakse Uudekülla uisutama. Tulemas on ka näiteks lauamängude mängimise võistluspäev, ühiskelgutamine ja multifilmide vaatamine.

Mängupesa tegevusjuht Janika Soosaar ütles, et kui lapsed pakutavast tegevusest tüdivad, saab seal mängida koroonat, õhuhokit ja lauamänge, kasutada arvutit ja internetti või joonistada.


Soosaare sõnul käivad Mängupesas üldiselt kuni üheksanda klassi noored, kõige populaarsem on koht algklassi­laste seas. "Paljudel on vaheajal ka väiksemad õed-vennad kaasas," ütles Soosaar.

Viies paigas Vinni vallas: Tudus, Pajustis, Viru-Jaagupis, Roelas ja Kadilas korraldatakse noortele kolmel vaheajapäeval ühistegevusi. Peamiselt saab vaadata filme, aga pakutakse muudki, näiteks tantsuõpet või võimalust midagi meisterdada. Lisaks saavad noored neil päevadel tasuta suppi süüa ja noortekeskused on avatud tavalisest kauem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles