Indialane mängib lumesõda, aga ei suusata

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BAMBOO GARDEN PEAKOKK INDIALANE DALJIT SIMGH.
BAMBOO GARDEN PEAKOKK INDIALANE DALJIT SIMGH. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eestis elus esimest korda lund näinud Daljit Simgh koges kohe ka külmakraadidega seotud ebamugavusi: kord libedaga ta kukkus ja murdis randme, kord jäätusid tema märjad juuksed.


Rakveres vallimäe külje all tegutseva Aasia kiirtoidurestorani Bamboo Garden kokk Daljit Simgh on pärit Indiast Punjabist, kuid juba rohkem kui kuus aastat on ta elanud Eestis ning jõudnud ära harjuda siinsete heitlike ilmaoludega.

Kuid ega see kergelt ei tulnud, sest miinuskraadidega polnud ta harjunud.

Tema Eestisse saabudes oli siin Simghi mäletamist mööda öösiti koguni 26-27 kraadi külma, samas oli Indias madalaim temperatuur, mida ta kogenud oli, kaks-kolm kraadi sooja.

Kuigi Indias on mägedes samuti lund, oli mehe jaoks esimene kokkupuude lumega Eestis, ja tal on see väga hästi meeles.

"See oli 21. oktoobril, minu sünnipäeval. Istusin oma sõbraga akna alla ja mõtlesin, et issand küll, mis see on," meenutas Daljit Simgh, kui üllatunud ta oli.

Et mehe sünnimaa on väga suur, ei pruugi sealne elanik elu seeski lund näha - kõik sõltub sellest, millises piirkonnas elada.

Tänu sellele, et Simgh Eestisse elama asus, on ta oma suguvõsas nüüd esimene inimene, kes oma silmaga lund näinud ja seda katsunud ning karme külmakraade tunda saanud: see kogemus puudub nii tema vanematel kui ka vanavanematel.

Enne lumega harjumist juhtus temaga siiski üksjagu viperusi. Kord libedaga ta isegi kukkus ja murdis randme.

Nüüd on Simgh külmaga harjunud ja naudib väljas käimist, kui ta oma sooja jope selga paneb. 32 miinuskraadi on tema jaoks siiski palju, 10-12 miinuskraadi aga täiesti talutav.

Ka pole jätnud mees eestlaste talverõõme proovimata, oma naise vanemate juures maal pani isegi suusad alla.
"Naine ütles, et lähme välja suusatama. Ma vastasin, et ma ei oska suusatada," vahendas Simgh nende dialoogi. Suusatama siiski mindi ja see lõppes tema jaoks kukkumisega.

"Ma leidsin, et suusatamine on väga keeruline," lausus Simgh ning lisas, et ta teab, et kui ta ka teist korda prooviks, kukuks ta jälle. Seetõttu pole indialasel ka oma suuski.

Veel ühe uue kogemuse pakkus mõni nädal tagasi päevi kestnud lumesadu. Hommikul ärgates mõtles Simgh, et heldus küll, jälle lumi, kui ta lumelabida pidi haarama ja restorani ukseesist rookima.

Talve algus ja lapsega lumesõja mängimine Daljit Simghile meeldib. Kui talv on juba pikalt kestnud, hakkab ta aga päikesepaiste ja kuuma ilma järele igatsema.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles