Rakvere linn kärpis aasta lõpuni palku

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile käisid alates sellest kuust 6000 krooni vähem teenival Rannar Vassiljevil külas Rakvere linna algkooli lasteaialapsed, kes kinkisid linnapeale kuldse krooni. Pisipõnnidel jätkus linnavalitsuses uudistamist küllaga.
Eile käisid alates sellest kuust 6000 krooni vähem teenival Rannar Vassiljevil külas Rakvere linna algkooli lasteaialapsed, kes kinkisid linnapeale kuldse krooni. Pisipõnnidel jätkus linnavalitsuses uudistamist küllaga. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Linnavalitsuse ja allasutuste palgakärbe aitab kokku hoida 11 miljonit krooni, mis moodustab laias laastus veerandi tänavusest eelarvekärpest.


Rakvere linnavolikogu otsustas alates 1. veebruarist vähendada aasta lõpuni linnavalitsuse ning linna allasutuste töötajate palka kuni 15 protsenti.


Rakvere linnapea Rannar Vassiljev selgitas, et palgakärbe puudutab kõiki linnavalitsuse, linna ametiasutuste ja nende hallatavate asutuste töötajate palku, puutumata jääb üldhariduskoolide, lasteaedade, muusikakooli ja spordikooli õpetajate töötasu.

"Riik ei vähendanud õpetajate palgamäärasid, meie ei saa samuti vähendada," lausus Vassiljev.

Kõva kokkuhoid

Linnapea sõnul muudeti palgaastmete koefitsiente ja uus palgatabel laieneb ühtmoodi kõigile.

"Esimesest kaheksanda palgaastmeni palk ei muutu, alates kaheteistkümnendast astmest on langus 15 protsenti, vahepealsed kolm on väiksema palgalangusega üleminekuastmed," rääkis linnapea Rannar Vassiljev.

Lahtiseletatult tähendab see, et palk langeb neil linnaga seotud töötajatel, kelle töötasu oli veel jaanuaris 7134 krooni või rohkem.

Et linnavalitsuse töötajad ei saa tänavu ka kolmeteistkümnendat kuupalka, on nende palgalangus linnapea sõnul tegelikult ligi 23%.

"Rakvere linnale annab palkade langetamine tänavu kokkuhoidu 11 miljonit krooni, see on umbes veerand eelarves ettenähtud tegevuskulude vähenemisest," kommenteeris Rannar Vassiljev.

Kokkulepitud töötasu ühepoolselt muuta ei saa, sestap tuli nii linnavalitsuses kui ka allasutustes pidada töötajatega uute palkade üle läbirääkimisi.

"Meie majas olid läbirääkimised päris pikad, aga saavutasime kokkuleppe ja rääkisime ka võimalikest kompensatsioonimehhanismidest," ütles linnapea.

Hilinenud otsus

Rakvere spordikeskuse direktor Erich Petrovits ütles, et nende maja 28 töötajast puudutas palgakärbe olulisemal määral vaid seitset.

"Olin inimesi juba eelmise aasta kevadest ette valmistanud, et palgad langevad," lausus Petrovits, kelle arvates oleks palgamääruse pidanud esitama juba linnavalitsuse eelmine koosseis, mille liige ta ka ise oli.

"Aga see oli poliitikas kinni, mitte milleski muus," sõnas spordikeskuse direktor, vihjates sügisel toimunud valimistele.

Petrovitsi sõnul olid inimesed üldiselt mõistvad. "Eks mõnega tekkis ka probleeme, noorematel inimestel on ju väikesed lapsed ja pangalaenud," ütles ta.

Ka spordikeskuse töötajatega arutati võimalikku ületundide kompenseerimist. "Meie maja töötab seitse päeva nädalas ja kasutusgraafik on väga tihe," kõneles Petrovits.

Siiani spordikeskuse töötajatele lisatasusid ei makstud, seda kompenseeris jõulutoetus. "Nüüd üritame lisatunde jooksvalt kompenseerida," lisas ta.

Linnapea Rannar Vassiljev ütles, et palgakärbe on igal juhul mõistlikum koondamisest, sest vastasel korral läheks inimeste koormus kohati väga suureks.

Palkade vähendamise otsus kehtib aasta lõpuni. "Eks aasta jooksul vaatame, mis edasi saab," lausus linnapea, lisades, et väga suureks pessimismiks siiski põhjust pole.

Palgad

• Linnapea ja volikogu esimehe palk vähenes
41 021 kroonilt 34 887 kroonile.
• Abilinnapeade palk vähenes 32 930 kroonilt
28 058 kroonile.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles