Noorte talentide kontserdisari peab sünnipäeva

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reigo Tamm.
Reigo Tamm. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

X klassis õppides sarjaga "Noored muusikud" alustanud Reigo Tamm ootab reedel kuulajaid kontserdile juba viiendat aastat. Lisaks suvisele "Rosaariu­mi­le"plaanib ta alustada veel kolmanda muusikaürituse sarjaga.


Viies aasta, mis tundega te möödunule tagasi vaatate?

Minu arvates on suur asi, et väikelinnas on üks kontserdisari viis aastat vastu pidanud. Tegelikult ei ole sellise järjepidevuse tagamine üldse lihtne. Uue projektiga välja tulla on isegi lihtsam.

Sarja "Noored muusikud" ees­märk on tutvustada ikkagi noo­ri muusikuid, see annab noor­tele võimaluse oma loomingut esitada ja publikul noorte impulsiivset ja julget muusikat kuulata.

Mõnel võib küll selleaastaseid esinejaid vaadates tekkida mõte, et Birgit Õigemeelel ja Uku Suvistel ju poleks vaja esinemisvõimalusi otsida. Aga nad on samuti noored ja oma arenguteel alles poole peal.

Viie aastaga olen ma seda õppinud, et inimesed tulevad siis kontserdile kohale, kui on nimed taga.

Samas avastavad nad enda jaoks hoopis mõne teise artisti.


Selles ongi see mõte. Esinejaid on palju, võibki juhtuda, et nimekirjas mõni kahvatum ni­mi, kel on muusikalist potentsiaali, jääb publikule meelde.

Olen alati üritanud ka erinevaid muu­sikastiile ko­hale tuua. Sama suur esineja kui Birgit on minu meelest Haljalast pärit džässitalent Kadri Voorand, kes andis hiljuti välja ka oma plaadi.

Ma pole kunagi teinud kontserti ilma Virumaa artistita. Õnneks on see keskkond meil maakonnas nii soosiv, et siit tuleb häid artiste.

Kas publikus on nägusid, kes korduvad?


Inimesed, kes on neli aastat käinud, tu­levad nüüd jälle. Kindel kontingent on tekkinud.

Esimene kontsert võeti väga hästi vastu. Õppisin Tapa gümnaasiumi X klassis ja see oli üks esimesi suuri kontserte, mille ma korraldasin. Mäletan seda tunnet. Korraldajana andsin kontserdi lõpus esinejatele lilled ja tänasin. Sel ajal, kui mina lilli jagasin, oli publik püsti tõusnud.

Mul, noorel ja naiivsel, oli vägev tunne, kuigi ma sain aru, et aplodeeriti artistidele. Nende viie aasta puhul saan ma ühe käe sõrmede peal kokku lugeda need korrad, kui ma olen sellist tunnet kogenud. Publiku tänu ja seda, et neile meeldis. Polnud nii, et kui viimane lugu lõppeb, siis esimesed jooksevad ära, et saaks kiiresti garderoobist riided kätte. Siis ma sain aru, et selle pärast me seda teemegi.

Piletihinnad olen hoidnud alati madalad. Sellise kontserdi eest makstakse suures linnas kolm-neli korda rohkem, kuid minu huvi pole raha kokku ajada, seda on nii palju vaja, et kulud ära katta.


Eelmise aasta kontsert oli üks valusaimaid lööke, mis ma saanud olen. Arvasin, et kolm aastat on publik tulnud, miks peaks nad nüüd kontserdi headuses kahtlema.

Siis, kui ma nägin, et saal on pooltühi, läks tuju väga ära. Mäletan, kuidas mõtlesin, et kellele ma seda siis teen.

Mitte et ma nende 60-70 inimese peale saalis oleks vihane olnud, aga kui ma korraldan midagi, siis tahan, et sellest saaks osa võimalikud paljud inimesed. Alati kurdetakse, et midagi pole teha ja kuskil pole käia. Oh meil on siin nii igav ja küll suures linnas oleks teha.

Et elaks Jõhvis, küll käiks kontserdil ...

Just. Teile tuuakse koju kät­te head muu­sikud, miks te ei või välja tulla. Oluline on see, et inimesed käiksid ja naudiksid seda. Esinejatele tagasi vaadates - nad olid siis pildis ja on ikka veel. Nad ei ole ühepäevaliblikad. Nii et korraldajana olen teinud õiged otsused.

Mulle ikka öeldakse, et mis sul viga teha, sul on tutvused ja sponsorid ja kogemused. Väga hea, et selliseid toetajaid on. Aga iga kord, kui hakkan tegema, on tunne, nagu teeks esimest korda. Südamest tahaks siinkohal tänada neid, kes meid on viie aasta jooksul toetanud.

Ka kolmas kontserdisari on teil juba plaanis.

Need kaks tükki - "Noored muusikud" ja "Rosaarium" - on nagu omad lapsed. Ma olen kahe kontserdisarja isa (naerdes - toim.) - see on mõnus tunne.

Üks on noortele muusikutele ja Tapal. "Rosaariumis" Jäneda roosiaias esinevad suured maestrod, nagu Tõnis Mägi, Riho Sibul, Olav Ehala, Urmas Sisask.

Kolmanda sarja üritused võiks hakata toimuma Lehtses ja seal võiks esineda laulvad näitlejad.


Kuna kõik näitlejad niikuinii laulavad - või kui ei laula, siis pannakse koolis laulma -, siis miks mitte anda neile rohkem võimalusi laulmisega esineda.

Kontsert
• Viies kontsert toimub reedel, 12. veebruaril algusega kl 19 Tapa kultuurikojas. Esinevad Birgit Õigemeel, Uku Suviste, Kadri Voorand, Virgo Sillamaa, Eesti muusika- ja teatriakadeemia keelpillikvartett.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles