Rakvere ekslinnapea plaanib Tammikusse keskkonnahariduskeskust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellest majas võib saada tulevikus keskkonnahariduskeskus Villa Tammik.
Sellest majas võib saada tulevikus keskkonnahariduskeskus Villa Tammik. Foto: Meelis Meilbaum

Keskkonnahariduse infrastruktuuri arendamise programmist üritavad raha saada mitme Rakverega seotud projekti kavandajad. Endine linnapea Andres Jaadla tahab tammikusse rajada keskkonnahariduskeskuse Villa Tammik.


MTÜ Rakvere Loodusmaja plaanib tammiku maastikukaitsealale kujundada keskkonnahariduskeskuse, mille püsinäitused oleks inspireeritud kohast - eelkõige tammepuu eluringist, tammega seotud loomadest, lindudest ja putukatest.


MTÜ Rakvere Loodusmaja juhatuse liikme Andres Jaadla sõnul on nende plaanide üks eesmärkidest luua keskus nimega Villa Tammik, mis ühendaks nii tammiku, Palermo terviserajad kui vallimäe ühtseks piirkonnaks.

Koostööleppe ootel

"Rakvere tammik on ajalooliselt juba alates 1939. aastast alates maastikukaitse piirkond, olles üsna ainulaadne linnas asuv looduskaitseala kogu Eestis," rääkis Andres Jaadla ja lisas, et tammikus paiknev puumaja on aastakümneid olnud seltsielu keskus ning kooskäimiskoht.

Krundile on planeeritud ka õuesõppepaviljon ning kõrvalkrundile aed, kuhu on kavandatud puukool, ravimtaime-, marja- ning maitsetaimeaed ja kasvuhoone.

Ka on Jaadla sõnul plaanitud ehitada oikumeeniline koda, sest eestlaste jaoks on loodus ja usk olnud ajalooliselt tugevalt seotud.

Praegu on Rakvere linnaga pooleli arutelu koostöölepingu sõlmimise kohta, millega antaks endise kõrtsihoone ja saksa sõjaväekalmistu vahele jääv endine kirsiaia ala MTÜ Rakvere Loodusmaja kasutusse või müüdaks neile.

Jaadla ütles, et kontroll kunagise kõrtsihoone üle on tema ja Üllar Vaseriku käes.

Projekti maksumuseks on hinnatud 11-12 miljonit krooni. Selle rahastamiseks esitatakse meetme "Keskkonnahariduse infrastruktuuri arendamine" raames taotlus keskkon­nainvesteeringute keskusele (KIK).

Samast meetmest küsib Rakverre akvaariumimaja Maretaarium rajamiseks raha MTÜ Edutainer, mille juhatuse liige Andres Klettenberg oli linnavolikogu majanduskomisjonile Maretaariumi rajamise kavast rääkides suhteliselt kidakeelne.

Klettenberg ei soostunud avalikustama, kes on MTÜ Edutainer liikmed, ega sedagi, kui palju akvaariumimaja maksma võiks minna. "Alla 50 miljoni krooni," oli ta napisõnaline.

Palju konkurente


Andres Jaadla ütles, et samast potist noolib oma noosi veel päris mitu Rakverega seotud projektide algatajat. Kokku on Rakverest või lähiümbrusest KIKile esitatavate projektide maht 100 miljoni krooni kanti, üle Eesti läheb aga jagamisele 350 miljonit krooni.

"Meie projekt vastab tingimustele väga hästi, sest on puhtalt keskkonnahariduslik ja meil on välja töötatud ka nõuetele vastavad õppeprogrammid," rääkis Jaadla.

Maretaariumi rajamise kava pidasid Rakvere linnavolikogu majanduskomisjoni liikmed küll väga heaks, kuid siiski pigem turistidele suunatuks.

"Mõlemad projektid on toredad ja oleks väga hea, kui mõlemad saaksid rahastuse, sest linnale tuleks see ainult kasuks," ütles volikogu liige Roman Kusma.

Keskkonnainvesteeringute keskusele tuleb toetustaotlused esitada 28. veebruariks.

Nii MTÜ Rakvere Loodusmaja kui ka MTÜ Edutainer ootavad järgmisel nädalal Rakvere linnavolikogult otsust koostöölepingu kohta.

Linnale lepingute sõlmimine lisakulutusi kaasa ei too.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles