Auk jäässe ja kilole kullale järele

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Pühajärvele tulnud kalapüügivõistkond oli kehastunud kolmeks apelsiniks.
Üks Pühajärvele tulnud kalapüügivõistkond oli kehastunud kolmeks apelsiniks. Foto: Kristi Ehrlich.

"Ah, olümpiamängud," ütles Vladislav Koržets, kui sai rahva käest vastuse oma küsimusele, missugune teine suursündmus lisaks võistlusele "Kuldkala 2010" toimub.


"Olgo vesi vai hai, läte vai soo, tiik vai järv. Kala tule välla," hüüa­vad Vladislav Koržets ja Cont­ra mikrofoni, et kuulutada avatuks kaheteistkümnes Pühajärve kalapidu "Kuldkala 2010".


Kõlab stardipauk ja kogu see rahvas, kes on laupäevasel päeval kohale tulnud, läheb liikvele kui sõjavägi, kes on saanud väepealikult käskluse rünnakule asuda.

Inimesi on palju, ja kõik nad rühivad järvejääle, et endale kõige soodsam koht leida, kus võidukala välja sikutada.
Kalapüügile kogunenud võib julgelt liigitada kolmeks: korraliku kalastamiseks mõeldud varustusega tõsised kalamehed, hobikorras õngitsejad ja niisama naljamehed.

Püüdes ühelt lõbusalt seltskonnalt, mille üks liige oli kalapeole sobilikuks riietuseks pidanud Vene miilitsa vormimantlit ja -mütsi, välja selgitada, mis neid järvejääle varbaid külmetama on ajanud, jääb mul konkreetne vastus saamata, kuid võib ar­vata, et tulihingeliste kalamees­tega just tegemist pole.

Ilmselt on oma töö teinud see va kesvamärjuke, mida "sooja saa­miseks" ohtralt pruugitud. Kuid päris tühjade kätega ei ole mehed ometigi, lumel lebab kolm tillukest ahvenat.

Veidi eemal supsib õngega jää­augus pereisa, kes tuli nädala­vahetust nautima ja perega aega veetma.

Võit pole tema jaoks eesmärk omaette, kuid "Kuldkala" on ta juba mitmendat korda Pühajärvele toonud.


Kaldast mitte kaugel käib vöödiliste tants ja trall. Umbes 20-25 inimest, saanud inspiratsiooni tiigriaasta peatsest algusest, on selga tõmmanud tiigri kostüümid.

Üks "kaslane" üritab, suusad jalas, ühes teistega ringtantsu tantsida. Otse loomulikult pole tiigrid unustanud põhitegevust - kalapüüki, mis siiski ei näi meeleoluka seltskonna tähelepanu just sada protsenti köitvat.

Lisaks tiigritele on Pühajärvele jõudnud kolm apelsini ooperist "Armastus kolme apelsini vastu" - õigemini kolm tegelast, kes erkoranžid rüüd ülle tõmmanud, nii et märkamatuks ei jää nad kellelegi ja saavad omamoodi fotohuviliste jälitusobjektiks. Tegemist on tõelise rahvapeoga.

Ja kes teeb, sellel ikka juhtub. Päev hakkab vaikselt juba lõppema, kui n-ö lumekiirabi ühe külmanäpistatud kalastaja järvelt Punase Risti töötajate hoole alla toob.

Laupäeval toimunud kaheteistkümnes Pühajärve kalapidu "Kuldkala 2010" tõi kokku umbes 5000 inimest.
131 märgistatud ahvenast saadi kätte kolm, sama palju kui mullu.

Et peaauhindadele - ühele kullakilole ega sajale tuhandele kroonile - nende kalade märgisenumbrid ei vastanud, mängiti reglemendi põhjal 100 000 krooni kätte ühele märgisega kala püüdnute seast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles