Ungari valimisi on võitmas opositsioon

virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Ferenc Gyurcsany soovib usaldushääletuse korraldamist.
Ungari peaminister Ferenc Gyurcsany soovib usaldushääletuse korraldamist. Foto: Reuters

Ungari opositsioon peaks ülekaalukalt võitma pühapäeval korraldatud kohalikud valimised, mis tõstatab küsimuse peaminister Ferenc Gyurcsany legitiimsusest seoses tema valetamisega riigi majandusolukorra kohta.

Opositsioon on korduvalt nõudnud üldvalimiste võitmiseks riigi majandusliku olukorra kohta valetanud peaministri tagasiastumist. Gyurcsany sattus uue surve alla esmaspäeval, kui selgus, et tema juhitud koalitsiooni parteid kaotasid pühapäevasel kohalikel valimistel opositsioonile.

Gyurcsany teatas, et soovib parlamendis tema valitsuse suhtes usaldushääletuse korraldamist. Peaministri sõnul võiks usaldushääletus toimuda reedel.

Ei loobu

Gyurcsany ei kavatse skandaalist, vägivaldsetest meeleavaldustest ja hävitavast valimiskaotusest hoolimata loobuda ametist, sest koalitsioon toetab teda tema sõnul täielikult.

Uudisteagentuurile Reuters antud usutluses ütles Gyurcsany, et sotsialistide koalitsioonipartner Vabad Demokraadid avaldas pühapäeval pärast kohalike valimiste tulemuste avalikustamist oma kindlat toetust nende ühisele reformikavale, ühisvalitsusele ning talle isiklikult.

“Ka Sotsialistliku Partei juhtkond avaldas oma täielikku toetust,” lisas Gyurcsany.

Vaatlejate hinnangul on esmaspäevase seisuga esialgsete kokkuloetud häälte põhjal opositsioon võitnud üheksateistkümnest maakonnast kaheksateistkümnes ning kahekümne kolmest linnast üheksateistkümnes. Enamikes linnadest on võim olnud seni Gyurcsany sotsialistide käes.

Analüütikute sõnul pole isegi Budapesti linnapea ametikoha osas täit kindlust. Kuigi sotsialistide koalitsioonipartner Vabad Demokraadid on linna juhtinud viimased kuusteist aastat, sõltub paljugi sellest, kas parteiliikmed toetavad jätkuvalt Gyurcsany’t või mitte.

Viimaste tulemuste kohaselt, kui loetud oli 78 protsenti häältest, juhtis kommunismijärgne ainus linnapea Gabor Demszky opositsiooni seatud kandidaadi ees vähem kui kahe protsendiga.

“Usun, et peaministrile avaldatav surve kasvab seoses presidendi kõnega, mis peaks meeleavaldusi veelgi enam üles kütma,” ütles ajutrusti Poliitiline Kapital esindaja Krisztian Szabados.

Lubamatud vahendid

President Laszlo Solyomi pühapäevane rünnak Gyurcsany vastu ning üleskutse parlamendile kaaluda peaministrile umbusalduse avaldamist tõi linnas tänavatele üle 10 000 inimese.

Meeleavaldajatega liitus ka opositsioon, kes kutsus Gyurcsany’t üles ametist taanduma.

Solyomi sõnul kasutas Gyurcsany rahvale valetades “lubamatuid vahendeid”.

Parlamendi 386 kohast kuulub koalitsioonile 210. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles