Loodus: Selgusid Eesti aasta parimad loodusfotod

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Tõotatud maa” oli parim inimese ja looduse suhteid kajastav foto, mis sai ühtlasi peapreemia.
“Tõotatud maa” oli parim inimese ja looduse suhteid kajastav foto, mis sai ühtlasi peapreemia. Foto: Anton Novožilov

Eesti suurimale, Looduse Omnibussi ja Nordea panga korraldatud loodusfotokonkursile “Looduse aasta foto 2007” saadeti kokku umbes 5000 tööd ligi kuuesajalt autorilt.

Üheksaliikmeline žürii valis kõigepealt välja viissada paremat looduspilti, mida kõik huvilised said pühapäeval Tallinna Linnahallis toimunud lõpuüritusel vaadata suurel ekraanil, ning nende seast omakorda võitjad.

Üks võistluse peakorraldajaid Jaan Riis märkis, et sellises mahus ja selle nime all on konkurssi korraldatud viimasel seitsmel aastal. “Esimestel aastatel autasustasime võitjaid Estonia kontserdisaalis, kuid nüüd juba mitmel aastal Tallinna kõige suuremas esindussaalis - linnahallis, sest muidu ei mahuks osalejad ja huvilised lihtsalt ära,” nentis Riis, kelle hinnangul külastas üritust umbes 2000 inimest.

“Tase on järjest paranenud. Tänavu suurendasime võistlusklasside arvu ning meil on plaanis seda ka edaspidi teha,” ütles Riis, kes rõõmustas ka selle üle, et loodust on hakanud pildistama järjest rohkem noori, kelle tase ei jää täiskasvanute omale märkimisväärselt alla. “Eriti hea tasemega olid noorte loomafotod,” ütles Riis.

Tänavu selgitati esimest korda lisaks kolmele noorte ja laste ning kuuele täiskasvanute võistlusklassi paremale ka üldvõitja. Suure Hundi auhinna vääriliseks tunnistati Anton Novožilov Ida-Virumaa tuhamägede staatust kujutava fotoga “Tõotatud maa”. Võitja osaleb esimese eestlasena maineka BBC loodusajakirja ning Briti Loodusmuuseumi korraldatava loodusfotokonkursi “Wildlife” lõpuüritusel.

Žürii esimees Rein Maran märkis, et fotovõistlustel lõi kaasa inimesi üle Eesti ning kõige erinevamatelt tegevusaladelt. Kõige rohkem saadeti loomafotosid - 1200, järgmisel kohal olid maastikupildid. “Žürii tegutses range demokraatia alusel: kui kas või ühele žürii liikmele foto meeldis, sai see edasi teise vooru - 500 pildi hulka. Edasi läks valik juba raskemaks ning meil oli palju diskussioone. Lõpuks jäi igas kategoorias sõelale 15-20 paremat fotot, mis oleks kindlasti auhinda väärinud, paraku tuli aga valik teha,” nentis Maran. Noorte kategoorias “Inimene ja loodus” jõudis äramärgitute hulka ka Lääne-Virumaa noormehe Erki Auna foto “Puude teerada”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles