Sport: Lääne-Viru orienteerujad tegid mehetegusid rogainijooksul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljutisel orienteerumise mammutüritusel teise koha saanud Ulvar Pavlov kogus rogaini tarvis võhma ja oskusi Lääne-Virumaa orienteerumiskolmapäevakutel.
Hiljutisel orienteerumise mammutüritusel teise koha saanud Ulvar Pavlov kogus rogaini tarvis võhma ja oskusi Lääne-Virumaa orienteerumiskolmapäevakutel. Foto: Tairo Lutter

Lääne-Virumaa orienteerujad Ain Roosimägi, Priit Randman, Tõnis Tulp võitsid Jägala-Joa VIII rogainil esikoha juunioride seas, Ulvar Pavlov ja Olav Karu said teise koha üldarvestuses.

Läinud laupäeval võistlesid tuhanded orienteerujad Jägala-Joa ümbruse maastikel massispordiürituse mõõtmeid võtval võistkondlikul valikorienteerumisvõistlusel ehk rogainil, mida TAOK (Teaduste Akadeemia Orienteerumisklubi) korraldas juba kaheksandat korda.

Ligi neljasaja Eesti võistkonna kõrval osales tänavu 50 külalisvõistkonda, neist 38 Lätist, 10 Soomest, ühe võistkonnaga olid esindatud Venemaa ja Austraalia. Kokku tuli starti 450 võistkonda ligi 1200 osavõtjaga.

Metsas 40 punkti

Omanäoline rahvaspordiüritus, mis pakub võistluspinget ka ala tippudele, haaras Jägala-Joa ja Jõelähtme piirkonna maastike kõrval Ihasalu ja Kaberneeme poolsaart, Kodasoo künkaid ja Kalevi-Liiva ümbrust. Maastikule oli paigutatud 40 kontrollpunkti.

Edukalt õnnestus sellel konkurentsitihedal rogainil tippude heitlusse sekkuda Lääne-Virumaa duol “Aega küll!”, kuhu kuulusid Ida politseprefektuuri Rakvere politseiosakonna kriminaaltalituse vaneminspektor Olav Karu ja pikamaasuusatajana tuntud Ulvar Pavlov.

Hiilgava jooksu teinud paar sai Eesti eliitorienteerujatest kolmiku Marek Nõmme, Silver Eensaare ja Armo Hiie järel teise koha, kogudes maastikul kaheksa tunniga 134 punkti 140 võimalikust. Võitjate summaks jäi 135 punkti. Duo Ulvar Pavlov-Olav Karu edestas ka mulluseid võitjaid Jürgen Einpauli ja Olari Ottast.

Kõik klappis

“Tänavu läks asi hästi korda, eelnevalt kokku pandud strateegia - punktide võtmise järjekord, mis oli võitjatest tunduvalt erinev, - õigustas ennast, maastik oli meeldiv ning vastu pidasime ka,” kommenteeris mullu rogainil samuti Olav Karuga koos jooksnud ning toona kuuenda koha saanud Ulvar Pavlov edukat võistlust.

Pavlovi sõnutsi oli tema paarimees Olav Karu rohkem taktika ja orienteerumise peal, ehkki kaarti jälgisid mõlemad hoolega. Jooksutempot hoidis punktide vahet liikudes üleval Ulvar Pavlov, kelle käes oli ka punktide läbimise märkimiseks vajalik kiip.

“Pool aega - neli tundi - kulus kuidagi märkamatult ja üsna normaalselt, pärast seda läks tunduvalt raskemaks, ühtekokku jooksime, kaart ja kompass näpus, maha ligi 65 kilomeetrit, saime vihma ja päikest, nägime kitsi kappamas, oli ka aega ringi vaadata, loodus on sügisel võrratu,” rääkis kolm aastat tagasi orienteerumist harrastama hakanud Ulvar Pavlov seekordset mammutkatsumust kirjeldades.

Rogaini MM Eestis

Lääne-Virumaale tuli Jägala-Joa VIII rogainilt ka esikoht juunioride klassis. Selle võitsid üldarvestuses 35. koha saanud Rakvere orienteerumisklubi orienteerujad Ain Roosimägi, Priit Randman ja Tõnis Tulp, Rakvere Dream Teami nime kandnud trio kogus kolmekesi koos liikudes 109 punkti.

Läänevirulastest sai absoluutarvestuses 13. koha kundalane Andres Hummal koos oma paarilisega, Aleksander Pritsik ja Jaak Väärsi olid 21. kohal, Marje Viirmann ja Andres Sune said 39. koha.

Üldarvestuses 45. kohale jäänud Kadrina orienteeruja Rein Kriks saavutas koos oma paarilisega H55 klassis teise koha, esikoht libises neil käest 21sekundilise hilinemise pärast.

Käesoleva aasta augustist sai Eesti rahvusvahelise rogainiföderatsiooni täisliikmeks ning juba järgmise aasta septembris toimuvad TA Orienteerumisklubi korraldusel Eestis rogaini MM-võistlused.

Rogaini tiitlivõistlused viiakse läbi 24tunnise kontrollajaga ning juba praegu on teada, et paljud Lääne-Virumaa orienteerujad kavatsevad sellel jõuproovil kaasa teha. Ekstreemse suurvõistluse toimumiskohta pole seni veel avalikustatud.

ROGAIN

• Rogain ehk võistkondlik valikorienteerumine on Austraaliast pärit spordiala, mis on levinud kiiresti ka Eestis ning leidnud siin hulganisti huvilisi.

• TAOKi korraldatud rogainil antakse start hommikul kell 9.30, kontrollaeg lõpeb kaheksa tundi hiljem.

• Võistluse eesmärk on kontrollaja jooksul koguda võimalikult palju väärtuspunkte maastikule paigutatud kontrollpunktide külastamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles