Seadus sundis maakonna teenetemärki muutma

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seadus näeb ette, et kaelas tohib rippuda vaid riigi kõrgeim autasu ja maakondlik teenetemärk peab olema rinnas kantav. Toona, kui valmis Üllar Saaremäe ja Einar Vallbaumi kaelas oleva teenetemärgi kavand, seda nõuet veel polnud.
Seadus näeb ette, et kaelas tohib rippuda vaid riigi kõrgeim autasu ja maakondlik teenetemärk peab olema rinnas kantav. Toona, kui valmis Üllar Saaremäe ja Einar Vallbaumi kaelas oleva teenetemärgi kavand, seda nõuet veel polnud. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Kui maavanem Einar Vallbaum hakkas tegelema maakonna vapimärkide väljaandmisega, selgus, et kasutusel märgid ei vasta nõuetele ja tellida tuleb uued.


"Kui hakkasin asjaga pihta, lugesin teenetemärkide seadust ja selgus, et maakondlike teenetemärkide väljastamine tuleb kooskõlastada riigikantseleiga," selgitas ta.



Riigikantselei saatis maavalitsusele pika vastuse, milles toodi põhilise möödalaskmisena esile, et kaelas tohib rippuda vaid riigi kõrgeim autasu ja maakondlik teenetemärk peab olema rinnas kantav.



"Lisaks juhiti tähelepanu sellele, et teenetemärgi lint ei tohi olla ühevärviline," lisas maavanem.



Maasekretär Tarmo Mikkal rääkis, et teenetemärgid tehti 2005. aastal Jule Käeni kavandite alusel.



"Tollal kooskõlastamisnõuet ei olnud, seadusemuudatus, mis kooskõlastamist nõudis, võeti vastu hiljem," rääkis Mikkal, kelle sõnul käituti 2005. aastal kehtivate seaduste kohaselt ja midagi valesti ei tehtud.



Teenetemärgi kavandi autor Jule Käen rääkis, et konsulteeris kavandi tegemisel ARSi kunstnikega. "Nende soovitustest sai juhindutud, nemad teevad riiklikke aumärke ja on asjaga hästi kursis," meenutas Käen.



Maavanem Einar Vallbaum ütles, et teenetemärgid, mis on varem välja antud, jäävad omanikele alles ja neid keegi muutma ei hakka.



"Mul on plaan suve poole kõik maakonna teenetemärgi saanud kokku kutsuda ja neile kõik täpselt ära seletada," sõnas maavanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles