Nostalgiline Lammasmägi on hea energiaga koht

Aarne Mäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda jahisektsiooni küttide jahimaja on läbinud uuenduskuuri ning hoone sai uue rookatuse - 35 aastat tagasi paigaldatud vana katus oli oma aja juba ära elanud.
Kunda jahisektsiooni küttide jahimaja on läbinud uuenduskuuri ning hoone sai uue rookatuse - 35 aastat tagasi paigaldatud vana katus oli oma aja juba ära elanud. Foto: Teet Suur

Lammasmäe puhkekeskusest otsitakse mälestusi ja nostalgiat, kuid leitakse koos sellega ka hoopis midagi uut, sest keskus areneb pidevalt.

Kunda Lammasmägi on üks vanimaid inimese asupaiku Eestis. Just sellesse paepealsesse jõekääru olid meie esivanemad end tuhandeid aastaid tagasi sisse seadnud. Heameelega tullakse sinna praegugi, järelikult midagi erilist selles paigas on.

Jutud Lammasmäe energeetilisusest pole tühipaljas sõnakõlks. Lammasmäe puhkekeskuse tegevjuht Tea Treufeldt ütleb, et selle kohaga seoses on väga paljudel oma mälestused ning mõned inimesed tulevad lihtsalt vaatama, kus nad on kunagi kokkutulekul käinud.

Kunda kultuur

Umbes 10 000 aastat tagasi asus sealkandis suur järv, mille kallastel end kalastajad ja kütid sisse seadsid. Keset muinasjärve asus Lammasmäe saar, mis oli aluseks kogu arheoloogilisele Kunda kultuurile.

On hämmastav, millist järjepidevust evib see koht tänaseni – ka praegune puhkekeskuse peahoone on nõukogudeaegses jahimajas, mis valmis 35 aastat tagasi.

Kunda jahisektsiooni küttide jahimajale pandi nurgakivi 1972. aastal, kusjuures nurgakivisse peideti kiri: “Need jahimehed, kes on maja ehitusel töötanud rohkem kui sada tundi, saavad jahimaja eluaeg tasuta kasutada.”

Ehkki jahimaja hõngu on seal praegugi parasjagu, näiteks hulk trofeesid ja paar karutopist, ei kasuta Lammasmäe puhkekeskust ammugi mitte ainult jahimehed.

Paljud mäletavad veel Nõukogude ajast suuri kokkutulekuid, tuttav on Lammasmäe ka arvukatele õpilasmalevlastele üle Eesti, kes seal oma traditsioonilisi suvepäevi pidasid.

2002. aastal aga sai Lammasmäe puhkekeskus uued omanikud ning selles kaunis paigas algas uus ajaarvamine.

Pidev areng

Tea Treufeldti sõnul on puhkevõimalused laienenud kunagisest jahimajast kaugemale ja ka jahimaja ise on läbinud uuenduskuuri. Just äsja valmis suur tänapäevane köök, millest väga puudust tunti, sest toidud pidi valmistama sõsarettevõttes Kunda külalistemajas. Samuti sai maja endale peale uue korraliku rookatuse, sest endine oli 35 aastaga juba ära väsinud.

Lisaks on seal üsna hiljutisest ajast olemas eraldi saunamaja koos elektrilise massaaživanniga. See peaks pakkuma võimalust ka privaatsemalt puhata või väiksemaid kohtumisi korraldada.

Suurte ürituste osalejaskond ulatub Lammasmäel aga 3000ni. Tegevjuhi kinnitusel on mõned suurfirmad broneerinud puhkekeskuse juba paariks aastaks ette. Normaalne koormuspiir oleks aga 700 inimest, kuna sada inimest hajub sellise suure keskuse puhul laiali.

Samas tunnistab Treufeldt, et majanduslangus on mõjutanud ka nende tegevust: tänavu ütles suvepäevade broneeringust lahti paar riigiasutust ja üks ettevõte lükkas ürituse paremate aegade lootuses aasta lõpule.

Üks rahvusvaheline firma loobus broneeringust poolteist nädalat enne pidu, viidates asjaolule, et ei saa klientidelt raha kätte.

“Meie vaatame ikkagi optimistlikult tulevikku, et asutus oleks hõivatud nii suvel kui ka talvel. Oleme oma toodet arendanud nõnda, et saame väga suuri gruppe vastu võtta, aga teretulnud on ka väiksed grupid, ei ole ainult nii, et suvel töötame ja talvel pole midagi,” tutvustab Treufeldt. Praegu on juba 2009. aastaks välja müüdud neli nädalavahetust.

Mis puutub muistsesse pärandisse, siis rippsilla ehituse aegu leiti seal vanu potikilde. Tea Treufelti sõnul on Lammasmäel alati hea ilm ning seal on rahulik ja hea olla.

Lammasmäe puhkekeskus kuulub ka Eesti maaturismi võrgustikku.

Puhkus kodutanumal

“Puhkus kodutanumal” ehk “Enne, kui lähed Nuustakule, käi ära naabrite juures” on Virumaa Teataja suvesari, kus kirjeldatakse Lääne-Virumaal asuvate turismitalude tegevusi.

• Sarja kümnendas osas on juttu Lammasmäe puhkekeskusest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles