Alaealised pruugivad sageli ja ohtralt alkoholi

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Politseinike tähelepanekute järgi on alkoholi pruukimine muutunud alaealiste seas pea igapäevaseks käitumisnormiks.


Rakvere konstaablijaoskonna noorsoopolitseinik Sirje Eirand meenutas hiljuti juhtunud lugu, kus alaealiste seltskond valmistus pikalt ja põhjalikult kaaslase sünnipäevaks.



Tähelepaneliku lapsevanema tegi ärevaks asjaolu, et tema tütar end ühel päeval üles mukkis ja kodunt lahkudes eiras järjekindlalt ema küsimusi, kuhu ta läheb ja millal tagasi tuleb. Küsimustele vastuste otsimisel pöördus lapsevanem politseisse.



Korravalvurid selgitasid välja, et sünnipäevapidu peetakse Vihula vallas kolm nädalat kütmata suvilas. Seda omanike teadmata.



Sünnipäevapeole kogunes 16 inimest, neist vaid üks oli täisealine. Lisaks temale mahtusid alkoholist lookas laua taha kuus tüdrukut ja üheksa poissi vanuses 12-15 aastat.



Alkoholi peale joodi mahla ja söödi kiirnuudleid.


Kui pidu oli kestnud umbes kaks tundi, sisenes suvilasse kohalik konstaabel. Politseinik tuvastas seitsmel alaealisel alkoholijoobe. Mõistagi lõpetas mundrikandja sekkumine peo ja lapsed pidid endale vanemad järele kutsuma.



Veebruari lõpus korraldas politsei reidi Tapa vallas, kus kontrolliti avalikes kohtades olevaid alaealisi. Viie tunni jooksul tabati viis alkoholijoobes last. Neist üks ei allunud mundrikandjate korraldustele ja üritas põgeneda. Tulutult.



"Kahju noortest, kes ei oska olla rõõmsad ja tegusad alkoholi tarbimata," ütles noorsoopolitseinik Aleksei Osokin.



Korravalvuri sõnul käitub teismeline sõpradega koos olles ja alkoholi pruukides hoopis teisiti kui kainena üksi olles. "Sellises eas on eakaaslastele mulje avaldamine oluline," arvas Osokin ja lisas, et sageli lõpevad ühised olengud õigusrikkumistega.



Politsei jätkab ka tulevikus alaealiste kontrollimist. Lapsevanemad võiksid korravalvurite hinnangul rohkem huvituda, millega nende järeltulija vabal ajal tegeleb.



"Vastasel juhul võib lapsevanemat keset ööd ebameeldivalt üllatada kõne politseist ja palve oma seadusega pahuksisse sattunud lapsele järele tulla," jätkas Osokin.



Kui kohalik omavalitsus pole määratlenud teisiti, siis alla 16aastased lapsed võivad õhtul kella 23 kuni hommikul kella kuueni väljas liikuda vaid kaine täiskasvanud saatjaga.



Alkoholi pruukimine on keelatud kõigil alaealistel nii avalikus kohas kui ka eravalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles