Jõhvi kontserdimajas näeb taas tipptantsijaid

Ago Gaškov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ballett "Coppélia". Foto on illustereeriv.
Ballett "Coppélia". Foto on illustereeriv. Foto: Rahvusooper Estonia

Jõhvi kontserdimaja on üleeestiliselt tuntud ­kultuurikolle, mille üritus­tele sõidetakse kaugelt ja lähedalt.

Jõhvi balletifestival on kolme aastaga tuntust kogunud. Tänavustele etendustele on piletid kas täiesti või peaaegu täiesti välja müüdud. Publik on avastanud ka festivali alguses peetava lastegala.

Jõhvi kontserdimaja suur lava oli kogu neljapäeva noorte balletitantsijate päralt, kellest mõni päris lapseohtu, mõni aga juba rahvusballeti lävepakku ületamas.

Balletigalal ülesastumine on lapsele suur sündmus. Sellele eelneb tõsine treening, ka veel kolm-neli tundi enne etendust.

Laste balletigala kunstiline juht Oksana Titova leiab, et laste esinemisega ongi sellist festivali mõttekas alustada.

"Mina olen püüdnud jälgida vanuselist loogikat ehk alustame väga väikestest ja liigume edasi-edasi-edasi. Esimene osa on rohkem klassikaline, teise osa esimene pool rohkem tänapäevane ja lõpetame kõrgklassikaga ehk Tallinna balletikooliga," kirjeldas Titova lastegala ülesehitust.

Jevgeni Grib ja Ksenja Seletskaja esinesid tänavu küll veel lastegalal, aga on lõpetamas Tallinna balletikooli ja asuvad tööle rahvusballetti.

"Eestis ei ole tantsuüritusi kuigi palju, aga neid oleks vaja. Seepärast on Jõhvi balletifestival igati tore," arvas Ksenja Seletskaja. "Siin on väga palju lapsi ja nende vanemad saavad näha, kuidas nad tantsivad. See arendab balletikunsti ja on väga hea," lisas Jevgeni Grib.

Nad mõlemad on Jõhvis tantsinud juba esimesest festivalist alates ja räägivad, et iga aastaga on Virumaa balletipidu huvitavamaks läinud.

See, et ühel festivalil esinevad nii lapsed kui täiskasvanud balletiartistid, muudabki Jõhvi festivali eriliseks. Eile tantsiti Jõhvis Eesti Rahvusballeti repertuaarist "Coppeliat".

Laupäeval tuleb lavale Läti Rahvusooperi balletitrupp "Korsaariga" ja pühapäeval on balletigala, kus astuvad üles Šoti, Tšehhi, Läti, Ungari ja Eesti balletiartistid. Esmaspäeval lõpeb festival "Loomade karnevaliga".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles