John Tungal tõi koolisaali lõunamaist temperamenti

Aarne Mäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


John Tuglas dirigeerib Rakvere Muusikakooli sünnipäeval sel õppeaastal kokku pandud puhkpilliorkestrit.Rakvere Muusikakool tähistas oma 57. sünnipäeva kolme järjestikuse kontserdiga, millest viimast juhatas huvitava nimega muusikaõpetaja John Tungal.

Viimane, läinud reedel muusikakooli saalis aset leidnud kontsert polnud tavaline, sest tegemist oli kooli puhkpilliorkestri esimese tõsisema ülesastumisega.

Tuli otse muusikaakadeemiast

Eriliseks tegi selle ka dirigent John Tungal, kes lasi kuuldavale sisukaid vahekommentaare. Seinast seinani muusikat pakkunud loeng-kontsert meeldis ka publikule, kes reageeris muusikute esinemisele kohati lausa lõunamaise temperamendiga.

Aasta Rakveres elanud John Tungal kiidab siinse muusikakooli õhkkonda ning selle tublisid õpetajaid ja õpilasi. “Siin on olukord suhteliselt raske, sest lapsed elavad kaugemal ja neid kokku saada pole sageli nii lihtne,” rääkis Tungal, “siiski on see õnnestunud ja peab neile au andma, lapsed on tublid.”

John Tungal töötab Rakvere Muusikakoolis alates käimasolevast õppeaastast, ta kolis Rakverre aasta tagasi. Tungal on Tallinnast pärit ja seal ka elanud, kui välja arvata vahepealsed küüditamisaastad. Ta töötas 25 aastat õppejõuna Eesti Muusikaakadeemias.

Ta on õppinud nii Tallinnas kui ka Kirovis, Peterburis ja Sverdlovskis. “Olen lõpetanud koorijuhtimise, olen õppinud trompetit, väga erinevaid asju,” rääkis ta.

Interpreedina pole Tungal esinenud, küll võtab ta vahel ka pilli kätte koduses miljöös. Lemmikmeloodiaid on palju, näiteks toob muusikapedagoog eesti rahvalaulud. “Kodus mängin tihti akordioni,” ütles ta.

Raamatukogusari läheb omasoodu

Lisaks kooli puhkpilliorkestri kontserdile andis Rakvere Muusikakool veel kaks kontserti.

Muusikakooli saalis esinesid ka laulustuudio tüdrukud Anneli Riimi juhendamisel, kusjuures kasutuses oli kooli uus avalikuks kasutuseks mõeldud võimendus.

Rakvere Muusikakooli direktori Tõnu Klomanni sõnul esitati klaveri või süntesaatori saatel tosin soololaulu ning kuus pala oktetina.

Järgmisel päeval andsid muusikakooli noored oma tavapärase kontserdi Lääne-Virumaa Keskraamatukogu saalis.

Klomann lausus, et tegemist oli järjekorralt 33. sellesarnase ülesastumisega. Tava sai alguse 1998. aasta detsembris ja nõnda on esinetud seal kord igas kuus.

Välja on kujunenud ka kindel publik, kes seegi kord noored muusikud tuliselt vastu võttis.

Kokku esines sedapuhku 21 kuni IX klassi noort, sealhulgas ka Saksamaalt Hamburgist pärit vahetusõpilane, kes harrastab klarnetimängu.

JOHN TUNGAL:

Oma huvitava nime kohta ei oska ta muud kosta, kui et tegelikult oli ta kuni nime eestistamiseni Tunkel, kuid eesnimi on siiani samaks jäänud. Tahan au anda siinsetele tublidele lastele.

John Tungal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles