Auhind läks Jaak Urmetile

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Eesti Päevalehe kirjandustoimetaja Jaak Urmet ütles ise oma võiduromaani "Lipamäe" hinnates, et kirjutas just sellise raamatu, mida ise tahaks lugeda.Tänavune Virumaa kirjandusauhind kuulub Jaak Urmeti alias Wimbergi realistlik-fantastilisele romaanile “Lipamäe”.

“Vaidlus oli elav, aga otsus üksmeelne,” ütles auhinnakomisjoni liige Ilme Post. Kaheksast kandidaadist jäid lõppvalikuks kaalule kirjanduslikult võrdselt kaalukad Ervin Õunapuu “Mõõk” ja Wimbergi “Lipamäe”.

“Mõlemad räägivad ühest ajast, aga erinevate meetoditega,” ütles þürii liige, Lääne-Virumaa Keskraamatukogu laste- ja noorteosakonna juhataja Reet Tomband.

Kui “Mõõka” iseloomustati sarkastilise, võimsa lausungi ja võrratute detailidega hoiatusromaanina, kus kõik suubub groteski, siis “Lipamäes” võlus auhindajaid eelkõige soojus ja fantaasialennukus.

Ilme Posti sõnul on “Lipamäe” kirjutatud inimlikus võtmes, on mitmekihiline ja vaba raskemeelsusest, mis sageli varjutab külade tühjenemist puudutavaid teoseid, halina asemel on realistlik paratamatusetunne.

“Ilus on lugeda, et vanaisa kutsub lapselapse, et elu viimasel päeval katust parandada,” rääkis Ilme Post. “Peategelast seovad selle kohaga mälestused kärbsesitast jalgrattani, ta pole seal võõras. Soojus on see, mis eristab “Lipamäed” “Mõõgast”. Selles raamatus ei ole viha ega sappi.”

Oluliseks pidasid auhindajad Wimbergi astutud olulist sammu lähimineviku mõistmise suunas: kui seni on sovjetiaega käsitletud kui midagi häbenemisväärset, siis Wimberg vaatab “Lipamäes” sellelele vaba ja rahuliku, kompleksivaba pilguga, kasutades julgelt nii sotsrealismi elemente kui ka fantaasiat, legende ja kujutlusi muinasjuttudest ulmeni.

“Seal on lausa totruseni naljakaid fantaasiamänge, aga selle kõrval ka lüürikat,” tähendas Reet Tomband.

“Kujund hakkab mängima,” kinnitas Rakvere Reaalgümnaasiumi emakeeleõpetaja Riina Rohtung.

Auhinnakomisjoni esimees, Lääne-Viru Ühisomavalitsuse juhataja Urmas Tamm pidas sümpaatseks inimsuhete head kujutamist. Ida-Viru poolsetest auhinnakomisjoni liikmetest hindas Aseri vallavanem Bruno Uustal head lähiajaloo tajumist ning Sonda raamatukogu juhataja Anne Valdru nimetas raamatu populaarsust lugejate seas.

Auhinnakomisjoni otsusest anti kohe telefonitsi teada kirjanik Wimbergile ehk Päevalehe kirjandustoimetajale Jaak Urmetile. “Hea meel on. Tore on preemiat saada,” ütles Urmet. “Väga uhke tunne. Suusatamises tuli täna Kristiina Shmigunilt hõbemedal - ja päev jätkus võitudega.”

Kirjandusauhinnale kandideerijatest oli Urmet arvanud kõvemaks konkurendiks Ervin Õunapuud, kelle “Mõõk” talle väga meeldis. “Teisi ma polnud lugenud,” tunnistas kirjanik.

Virumaade kirjandusauhind anti välja 15. korda. Selle suurus on 10 000 krooni, auhinda rahastavad Ida-Virumaa Omavalitsuste Liit ja Lääne-Viru Ühisomavalitsus. Mullu võitis Mats Traat “Harala elulugudega”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles