Juhtkiri: Tülikad naabrid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peokohtadest kostev lärm võib naabreid häirida. Foto on illustreeriv.
Peokohtadest kostev lärm võib naabreid häirida. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Inimesed, kelle kodu on mõne lõbustusasutuse naabruses, on tihti kogenud häirivat melu.

Tänases Virumaa Teatajas on lugu Vinni vallas elavast Toomasest, kes saatuse tahtel elas aastaid mitteametliku lõbustuskoha naabruses.

Kui näiteks baarist tänavale tulnud joobes inimesed on liiga lärmakad ja see häirib kas või üht möödujat, on sel väärteo tunnused. Samas ei pruugi lärmajate tegevus olla üldse möödujale suunatud.

Toomase puhul on teisiti. Väidetavalt häi­ris naabri ja tema külaliste tegevus just Toomast ja tema peret. Sel tegevusel on väärteo, täpsemalt avaliku korra rikkumise tunnused.

Paraku sai Toomas politseist abi ainult ühel korral. Teisi pöördumi­si ei fikseeritud.

Kuigi korravalvur kinnitas, et Toomas pöördus tema poole mi­tu korda, pole need fikseeritud, ja see saigi Tartu halduskohtu üheks põhjen­duseks, miks jäeti rahuldamata Toomase kaebus Vinni vallavalitsuse vastu.

Miks siis politseisse pöör­dumisi ei fikseeritud? Võib-olla mundrikandja ei näinud väärteo tunnuseid. Põhjus võis olla ka politseiniku suures töökoormuses või prioriteetides. Aastatel, mil naaber Toomast väidetavalt traumeeris, oli Eesti politseinike prioriteediks liiklus.

Halduskohtu teiseks põhjenduseks kae­buse rahuldamata jätmisel oli asjaolu, et Vinni vallavalitsus ei ole Toomasele oma tegevuse või tegevusetusega kahju tekitanud ja vastupidist ei ole tõen­datud.

Vinni valla avaliku korra eeskiri annab vallaametnikele võimaluse väärtegusid menetleda. Paraku ei näinud ka nemad Toomase jutu põhjal väärteo tunnuseid.

Kõnekas näide Vinni omavalitsuse tegevusest kor­ra kaitsel on alates 2004. aastast tööle võetud korrakaitseametnik, kes ei ole aasta­te jooksul menetlenud ühtegi väärtegu. Kõik on ta lahendanud vestluse teel ja kõik on seotud vaid koerte ja kasside pidamise eeskirjaga.

Jäägu lugeja otsustada, kas ametnikud käi­tusid õigesti või mitte. Kas mehe kaebus­tel oli tõepõhi all või mitte.

Küll aga tuleb tunnistada fakti, et pärast seda, kui Toomase naaber vahetus, probleemid kadusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles