Varesed muudavad Tamsalus elu põrguks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vares. Pilt on illustratiivne.
Vares. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Tamsalu südalinna pargis elutsev künnivareste koloonia, kes roojab ümbrust ja häirib kisaga kohalikke elanikke, on pannud vallavalitsuse koos kohalike jahimeestega nende ohjeldamiseks lahendust otsima.


Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg rääkis, et varasematel aastatel on Tamsalu kesklinnas elavaid vareseid püütud peletada müra ja veekahuritega, kuid olulist edu pole saavutatud.


Osa viiesajaliikmelisest kolooniast lahkus küll pargist, kuid asus elama linna läbiva Paide maantee äärse elamukvartali piirkonda, mis jääb samuti südalinna kanti.

Terav probleem

Tamsalu gümnaasiumi pedagoog Heidi Mägi, kelle kodu asub Tamsalu pargi serval, kõneles, et elu koos varestega on muutunud aasta-aastalt järjest probleemsemaks, sest lindude arv koloonias on tublisti suurenenud ja nad segavad inimesi järjest enam.

"Pedagoogina on mu närv tugev ja vareste kisa ei häiri sedavõrd kui nende roojamine," lausus Mägi. Tema sõnul on linnusõnnikut täis nii tema elamu katus, kodumuru kui peenramaa.

"Lugesin möödunud suvel üle koduümbruse pargipuudel olevad varesepesad ja sain arvuks 58. Sellest ka sõnnikurohkus, millega linnud nii minu kui naabrite kodud üle külvavad," rääkis Mägi. Nii muutub köögiviljade, marjade ning puuviljade kasvatamine täiesti mõttetuks.

Lahenduste otsimine


Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg kõneles, et vareste rohkus on vallas viimastel aastatel mitu korda päevakorras olnud.

"Linnusõnnikut on täis ka park," nentis vallavanem. Samuti askeldavad varesed lahtiste prügikastide juures, tassides nende sisu laiali ja tekitades nii heakorraprobleeme.

"Loomulikult on varesed osa meie looduspildist, aga nende arvukuse tõttu ei tohi kannatada inimeste elukeskkond," ütles vallavanem.

Tamsalu vallavanema Toomas Uudebergi sõnul püüab vallavalitsus leida vareste nuhtlusest lahtisaamiseks optimaalset lahendust.

"Müra ja veekahuritega lindude vastu võitlemisel on olnud ajutine edu," märkis vallavanem.Toomas Uudeberg näeb lahendust Tamsalu pargi uuendamises.

Uudeberg kõneles, et koostatud on Tamsalu pargi korrastamise projekt, mis näeb ette, et ühtekokku võetakse seal maha kuni sadakond vana ja ohtlikuks muutunud puud, mille asemele istutatakse uued. "Koos vanade puude mahavõtmisega jäävad varesed ilma ka oma pesitsuspaikadest pargis ja koloonia on sunnitud otsima uut elukohta," sõnas ta.

Tamsalu jahtkonna esimees Jaan Villak rääkis, et probleemid varestega on Tamsalus teravad ja vajavad lahendamist.

"Vareseid võib küttida ja oleme seda ka teinud, aga väljaspool linna piire. Antud koloonia tegutseb aga Tamsalu linnas ja lindude laskmine tiheasustatud territooriumil pole lubatud," kõneles Villak.

Jaan Villaku sõnul on varesed tõrjunud pargist laululinnud ja sinna üles pandud pesakastid jäävad tühjaks.

Keskkonnainspektsiooni Lääne-Viru büroo juhtivinspektor Vatslovas Budrikas kommenteeris, et varesepesade järjekindel purustamine veekahuritega on üks moodus peletada koloonia Tamsalu südalinnast. "Loomulikult peab selleks olema keskkonnaameti luba ja aktsioone ei tohi korraldada lindude pesitsemisajal," ütles Budrikas.

Varese liigid
• Eestis elutsevad järgmised vareseliigid: hakk - Corvus monedula, künnivares - Corvus frugilegus, vares - Corvus corone, hallvares - Corvus corone cornix, ronk ehk kaaren - Corvus corax.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles